Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATVORENI DIO SJEDNICE

Prvi je upozorio na plinsku aferu, a Vlada Andreja Plenkovića danas ga je smijenila

Boris Abramović, bivši direktor HROTE
Boris Abramović, bivši direktor HROTE Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila imenovanje Darjana Budimira za direktora HROTE-a.

Boris Abramović, dosadašnji direktor Hrvatskog operatora tržišta energije, HROTE-a, koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji su se stvarali i koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent, više nije na čelu spomenute državne agencije.

Na njegovo mjesto Vlada je na zatvorenoj sjednici nadzornom odboru HROTE-a predložila imenovanje njegova zamjenika Darjana Budimira na razdoblje od najduže šest mjeseci, odnosno do imenovanja direktora preko javnog natječaja.

Podsjetimo, HROTE je prilikom podnošenja izvješća za svibanj 2023., 9. lipnja obavijestio HERA-u o viškovima plina u sustavu. O istome su dopisom 29. lipnja obavijestili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Upravu za energetiku i HERA-u, Sektor za naftu i plin. U dopisu su pisali i podaci o viškovima za lipanj.

Pročitajte i ovo Ilustracija morh dao suglasnost Vlada nabavlja raketni sustav od 3,8 milijuna eura: Probija oklope tenkova i ruši zidove

Abramović je prvi javno u Saboru odgovorio na pitanje tko je kupio najviše viška plina. Rekao je da je to bio PPD Pavla Vujnovca, koji je kupio 63 posto tog plina.

Abramoviću je na mjestu direktora istekao mandat, a nije objavljeno zašto mu nije produžen. Međutim, nagađa se da je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot upravo iz HROTE-a dobio podatke o aferi kupnje plina za cent.

Kadrovske odluke

Što se tiče kadrovskih pitanja, državnom službeniku Mladenu Bručiću Maticu dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa i uprave, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Paula Letunić imenovana je zamjenicom stalne predstavnice Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i pri Europskoj zajednici za atomsku energiju, sa sjedištem u Bruxellesu, i predstavnicom Vlade RH u Odboru stalnih predstavnika vlada država članica pri EU u sastavu zamjenika stalnih predstavnika (COREPER 1), s danom 1. listopada 2023., na razdoblje od četiri godine.

Mirela Fučkar, Ivan Miljak, Ivan Lakoš i Ana Lovrić imenovani su članovima i članicama Upravnog vijeća Centra za mirno rješavanje sporova, iz reda predstavnika ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa i uprave.

Pročitajte i ovo Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 2 sporna prodaja "Ne vidim sukob interesa": Član uprave HEP-a Tomislav Šambić oglasio se o stanu koji je kupio od Vujnovca

Državnom službeniku Hrvoju Ćosiću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za financije, javnu nabavu i strateško planiranje u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o razrješenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, s danom 30. rujna 2023., na osobni zahtjev, te upućen u Hrvatski sabor na donošenje, priopćila je Služba za odnose s javnošću sa zatvorenog dijela sjednice Vlade RH.

Također, Vlada se očitovala Ustavnom sudu na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članaka 2., 4. i 12. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Ustavnom sudu Vlada je odgovorila i na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Cjelovit odgovor Vlade također će biti objavljeno uz odluku Ustavnoga suda, dodaje se u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene