Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristupačnost je ljudsko pravo

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: "Cijeli niz problema stvaramo mi kao društvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak predstavila je u srijedu novinarima promotivni video "Pristupačnost kao ljudsko pravo" kojim su željeli upozoriti da se još puno mora napraviti po pitanju pristupačnosti osoba s invaliditetom raznim sadržajima.

Pristupačnost je, navode, rezultat primjene tehničkih rješenja u projektiranju i građenju građevina, a kojima se osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti osigurava nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad u tim prostorima na jednakoj osnovi kao i ostalim osobama.

Promotivni video su izradili kako bi utjecali na promjenu svijesti donositelja odluka i izvođača te cijele javnosti, a napravljen je uz suradnju s 8. Centrom znanja. Javnosti je predstavljen u prostorijama Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Manje novca studentima s invaliditetom - 1 Pisali premijeru Inicijativa od Vlade traži brisanje sporne uredbe: "Dio djece mogao bi ostati bez invalidnine"

Slošnjak ističe kako su videom htjeli ukazati i osvijestiti javnost na nepravilnosti i nedostatke u pristupačnosti, kao i na važnost neometanog kretanja osoba s različitim vrstama invaliditeta da bi one bile uključene u život zajednice i mogle sudjelovati.

Podsjeća da mnoge osobe s invaliditetom imaju često problema s kretanjem, posebice u pristupu javnim ustanovama ili javnom prijevozu, radnom mjestu, ili drugim aktivnostima.

"Vrlo često se misli na one prostore poput državnih tijela. Oni su uglavnom obveznici osiguravanja elemenata pristupačnosti sukladno nacionalnim propisima, no govorimo i o drugim sadržajima koji su također bitni jer žele biti dio društva", istaknula je Slošnjak.

Pročitajte i ovo Antonio Milanović - 1 Prijedlog zakona Pljuska svim osobama s invaliditetom koje se trude normalno živjeti: Odlukom države dio njih mogao bi ostati bez invalidnine

Mnogi su problemi i u pristupu turističkim sadržajima, bilo u kontinentalnom ili priobalnom dijelu Hrvatske, poput prijevoza ili pristupa plažama.

Pravobraniteljica Slošnjak ističe da je Hrvatska potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a tim dokumentom je preuzela obvezu u poduzimanju aktivnosti i mjera kako bi zabranila diskriminaciju s osnova invaliditeta.

Navodi da u Hrvatskoj unatoč svim konvencijama i zakonima, osobe s invaliditetom i dalje imaju problema s pristupačnosti.

"Područje pristupačnosti je nama jedno od tri prioritetna područja pritužbi koje zaprimamo svake godine, i vidimo da i dalje postoji jedan cijeli niz problema koje stvaramo mi kao društvo. Zapreke nisu one koje proizlaze iz oštećenja, već upravo iz nas kao društva koje ih čini", upozorila je Slošnjak.

Kao jedan od problema navodi i rizične situacije koje su dodatan problem osobama s invaliditetom, poput potresa, pandemije i sličnog.

"Želimo da obnova koju treba učiniti, bude brža i adekvatnija za sve građane, ali u ovom slučaju specifično za osobe s invaliditetom koje i dalje žive u neadekvatnim i nepristupačnim uvjetima. Upravo ovo vrijeme i naša aktivnost je u interesu da ukažemo da je pristupačnost ljudsko pravo osoba s invaliditetom, i dok god ne osiguramo da osoba živi, školuje se i radi gdje želi mi ne možemo govoriti o pristupačnoj Hrvatskoj", naglasila je Slošnjak.

Pročitajte i ovo Milivoj Malković brine o osmero djece Vapaj samohranog oca s invaliditetom Ministarstvu: "Mi za Božić nemamo sarme, kolače i ostale delicije. Preživljavam s djecom zahvaljujući dobrim ljudima, a ne državi"

Dopredsjednica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom i predstavnica 8. Centra znanja, uz čiju suradnju je izrađen promotivni video, Marica Mirić rekla je da je Pravilnik o pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zreo za inovaciju, no smatra da je dao dobre odredbe, poput one koja navodi da svaka nova građevina mora biti sukladno pristupačna.

"Pomno ćemo pratiti Akcijski plan za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom od 2021. do 2024. godine. Ima jedan poseban cilj koji se zove poboljšanje izgrađenog pristupačnog okruženja i prijevoza. Tražimo od države da nam izradi dokument za praćenje tog plana", zaključila je Mirić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene