Obavijesti Video Pretražite Navigacija
morh dao suglasnost

Vlada nabavlja raketni sustav od 3,8 milijuna eura: Probija oklope tenkova i ruši zidove

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Vlada je u četvrtak na sjednici Ministarstvu obrane dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za nabavu jednokratnog protuoklopnog prijenosnog raketnog sustava RGW 90 kratkog dometa.

"Navedeni raketni sustav u potpunosti zadovoljava potrebe Hrvatske vojske u pogledu zahtjeva za opremanjem postrojbi prijenosnim jednokratnim protuoklopnim raketnim sustavima", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Ukupna vrijednost nabave, uključujući PDV, iznosi 3.878.697,50 eura, a novac je planiran u državnom proračunu za ovu i iduću godinu, odnosno - u ovoj godini 1.241.183,20 eura i u idućoj 2.637.514,30 eura.

Namijenjen za probijanje oklopa tenkova i rušenje zidova

Jednokratni protuoklopni prijenosni raketni sustav RGW90 zvan je i Matador. Proizvodi ga tvrtka Dynamit Nobel Defence (DND) od 2000. godine, a zajedničkim su ga snagama razvile singapurska tvrtka Singapore Technologies Kinetics (STK), koja je kupila patentna i proizvodna prava na Armbrust (stariji model na kojem je Matador temeljen), njemačka tvrtka DND i izraelska tvrtka Rafael, piše Tportal.

Pročitajte i ovo Ukrajinske žitarice Nakon eskalacije Nazire li se kraj spora oko žitarica? Ukrajina traži diplomatsko rješenje za nastavak izvoza

Matadorova namjena je probijanje oklopa na tenkovima i drugim oklopljenim vozilima, ali ruši i zidove, utvrđene položaje i bedeme. Osnovni model ima domet od 20 do 500 metara, a inačice za osvjetljavanje i zadimljavanje prostora imaju domet do 1200 metara.

Raketni sustav dug je oko jednog metra i ima 7,5 kilograma zbog čega je među najlakšima u svojoj klasi, a njime lako može rukovati jedan vojnik.

Pročitajte i ovo Rušenje kuće vlasnika Medikola - 2 Bespravna gradnja Na Čiovu počelo rušenje ilegalno izgrađene kuće vlasnika Medikola: "Radi se o velikom objektu blizu mora"

Sustav se koristi u Ukrajini od početka rata. Njemačka je toj zemlji poslala 8000 komada, a Ukrajina je kasnije naručila još 5000.

Osim Njemačke, Singapura, Izraela i Ukrajine, Matador se koristi u Belgiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Meksiku i Vijetnamu, piše T portal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene