Sjednica Vlade (Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade (Patrik Macek/PIXSELL)

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade usvojena su stajališta za sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koji će se održati 8. studenog ove godine.


Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, Vlada ih nije objavila.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Veliboru Drakuliću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva zdravstva, s danom 8. studenoga 2016. godine, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva zdravstva, a najduže na vrijeme od šest mjeseci.

Razriješeni su dosadašnji zamjenik predsjednika i članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, mr.sc. Božo Petrov, dr.sc. Zdravko Marić, Tomislav Panenić, Oleg Butković, prof.dr.sc. Davor Romić, Darko Horvat i prim.dr.sc. Nada Šikić. Novim članovima, koji su po položaju ministar financija, ministar gospodarstva, ministar pomorstva, pomorstva i infrastrukture, ministar poljoprivrede i ministar rada i mirovinskoga sustava, imenovani su dr.sc. Zdravko Marić, dr.sc. Martina Dalić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić i dr.sc. Tomislav Ćorić, a Goran Marić određen je ministrom koji će sudjelovati u radu Povjerenstva.

Donesena je Odluka kojom se određuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić da zastupa Vladu Republike Hrvatske u Skupštini Hrvatskih šuma d.o.o. Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti dosadašnja Odluka o zastupanju Vlade Republike Hrvatske u Skupštini Hrvatskih šuma d.o.o. od 25. veljače 2016. pa se razrješuje dosadašnji član Skupštine prof.dr.sc. Davor Romić.

Mr.sc. Tomislav Jelić i Nives Milinković imenovani su članovima Povjerenstva za praćenje provedbe javne raspravo o prijedlogu izmjena programskih obveza Hrvatske radiotelevizije, kao predstavnici Ministarstva kulture.

Ante Šprlje imenovan je predsjednikom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, a članovima Komisije imenovani su Davor Ivo Stier, dr.sc.Tomislav Ćorić, dr.sc. Ivan Kovačić, dr.sc. Zdravko Marić, prof.dr.sc. Pavo Barišić i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, dr.sc. Zdravko Marić, dr.sc. Goran Marić i Domagoj Ivan Milošević. Novim predsjednikom Uprave, koji je po položaju ministar financija, imenovan je dr.sc. Zdravko Marić, a članovima koji su po položaju predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora, imenovani su Grozdana Perić i Darinko Kosor.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju Nacionalnog koordinatora za sudjelovanje Republike Hrvatske u Inicijativi o suradnji Narodne Republike Kine sa šesnaest država srednje i istočne Europe („Kina +16“). Razrješuje se dosadašnji Nacionalni koordinator Leo Prelec, a imenuje nova Nacionalna koordinatorica mr.sc. Zdravka Bušić, te se određuje da će administrativno tehničke poslove za rad Nacionalnog koordinatora obavljati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.