Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu brojke

Beroš otkrio koliko je necijepljenih među hospitaliziranima zbog korone: ''To je pobjeda nad zdravim razumom i pljuska zdravstvenim djelatnicima''

Vlada je održala sjednicu na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio kako mjere u novoj školskoj godini neće biti striktne kao prošle godine. Ministar zdravstva izvijestio je o aktualnom stanju s pandemijom rekavši da u bolnicama raste broj hospitaliziranih pacijenata.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je da će ministri Vili Beroš i Radovan Fuchs danas objaviti plan provođenja školske godine u skladu s epidemiološkom situacijom. ''Mjere će biti manje striktne nego što su bile ranije, ali vodit ćemo računa da zaštitimo mlađe generacije. Bez obzira na brojne prednosti online nastave, još uvijek je očito da su efekti drugačiji ako đaci provedu vrijeme u klupama'', rekao je.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Kada je riječ o cijepljenju, premijer je kazao da su točne riječi ministra zdravstva koji je kazao da imamo epidemiju necijepljenih. ''Što se tiče mjera, donosit ćemo sljedećih tjedana o tome što i kako dalje'', kazao je.

''Brojevi su u uzlaznoj putanji. To smo očekivali. Pozivam sve da se ponašaju oprezno, maske, razmaci, pranje ruku. Pozivam sve da se zaštite cijepljenjem'', dodao je.

Dobra sezona

Premijer se osvrnuo i na turističku sezonu za koju je kazao da je jako dobra.

''Sve što bude više do 70 posto u odnosu na 2019. godinu je jako dobro. Rezultati za srpanj i kolovoz su bolji nego 2019. Nadamo se da će gospodarski rast biti kao što je i najavljeno'', poručuje Andrej Plenković.

Raste broj hospitaliziranih

O epidemiji koronavirusa izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. ''U porastu je broj hospitalizarinih pacijenata. KBC Osijek i Split povećavaju kapacitete za oboljele, a isto radi i Klinika ''Dr. Fran Mihaljević''', rekao je.

Otkrio je da je među pacijentima hospitaliziranima između 16. i 22. kolovoza njih 78 posto nije cijepljeno. Dodao je i da među novozaraženima u razdoblju od 16. do 24. kolovoza, među  ukupno 3216 novooboljih njih 86,61 posto nije cijepljeno.

''Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru, u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranim osobama pobjeda je nad zdravim razumom i pljuska naporima zdravstvenih djelatnika. To je negacija znanosti i otvoreni put ka novom jačanju epidemije”, poručio je Beroš i još jednom pozvao ljude da se cijepe i osiguraju epidemiološki mirnu jesen.

Beroš je izvijestio i da je delta varijanta virusa u potpunosti prevladala te da su nove varijante virusa dokaz da se trebamo što prije cijepiti” jer u bazenima onih koji nisu zaštićeni cijepljenjem i preboljenjem stvaraju se novi virusni sojevi”.

Dodao je da se uslijed porasta broja hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru bolnički sustav kontinuiramo prilagođava i povećavaju kapacitete za COVID-19 bolesnike.

''Bilo bi dobro da ovaj eho čuju ovi koji se nisu cijepili++ , komentirao je premijer Andrej Plenković.

Ministar Tomo Medved govorio je stanju na potresom pogođenoj Banovini i istaknuo da je započela sanacija urušnih vrtača u Mečenčanima koje su nastale nakon potresa na Banovini. ''One su prioritet'', kazao je.

Na dnevnom redu Vlade su i nacrti konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o općem upravnom postupku te o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene