Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR

Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk

Vilim Ribič
Vilim Ribič Foto: DNEVNIK.hr
U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održavaju se sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske sa sindikatima javnih i državnih službi.

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH s predstavnicima sindikata javnih službi o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Sindikati javnih službi inzistiraju na povećanju osnovice za četiri posto od 1. travnja, obzirom da posljednji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije i drugih plaća stanju gospodarstva.

Sindikatima je također neprihvatljiv prijedlog Vlade o naknadi troškova prijevoza jer smatraju da njime troškovi idu na teret samih zaposlenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povećanje materijalnih prava Ministar Aladrović o zahtjevima sindikata za 13. plaću: ''Svi se možemo složiti da u ovom trenutku nisu realni''

Poručuju kako je neshvatljivo što Vlada unatoč rastu troškova života, rastu proizvodnje i punjenju proračuna iznad očekivanja odlučuje smanjiti realne plaće radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, te održavanja društva i države u vrijeme pandemije.

Njihovi čelnici najavili su da će pokretanje konkretnih industrijskih akcija, uključujući mogući štrajk u javnim službama, ovisiti o ishodu sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever INFLACIJA BUKTI Hoće li veći iznosi vaučera i smanjenje PDV-a pomoći? "Trebalo bi naći model kako da to osjete i građani"

Pročitajte i ovo Vilim Ribić Za državne i javne službe Sindikati s Vladom nastavljaju pregovore oko kolektivnih ugovora: ''Bilo je povišenih tenzija, ali će razmotriti naše zahtjeve''

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja i član Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić izjavio je da traže povećanje osnovice za četiri posto u travnju, dva posto 1. srpnja i dva posto 1.studenoga.

Podsjetio je kako se radi o 180.000 javnih službenika, a među njima su zaposleni u zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi, kulturi, zavodima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i drugi. Oni nisu zaslužili da im se ruši kupovna moć, poručio je.

O mogućem štrajku će se provesti izjašnjavanje među sindikalnim članstvom, najavio je Ribić koji nije isključio mogućnost da im se priključe zaposleni u državnim službama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslovanje u gubitku FOTO Bivši radnici Holdinga prosvjeduju i traže smjenu Uprave: ''Tomislave, koliko imaš bodova?''

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da će sindikati državnih službi na sastanku u petak saznati je li to konačna Vladina ponuda, a dvopostotno povećanje osnovice niti njima nije prihvatljivo.

O kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike raspravljat će se na sastanku pregovoračkih odbora Vlade i predstavnika državnih službi koji bi se trebao održati iza 10 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene