Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada i sedam sindikata javnih službi parafirali su večeras novi četverogodišnji Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe koji bi trebao biti potpisan 12. prosinca, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnje runde pregovora.


Četiri sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata nisu parafirali ugovor, a Mrsić se nada da će i oni to učiniti i na to ih je pozvao. Prema njegovim riječima, Temeljni kolektivni ugovor je jedan od zaloga socijalnog mira, zadržavanja radnih mjesta i redovne isplate plaća u javnom sektoru.

Novim TKU-om zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. godinu i regresa za 2013. godinu. Jubilarne nagrade ugovorene su za sve zaposlene koji na to imaju pravo, uz osnovicu od 500 kuna i veći obuhvat, a ne 900 kuna i manji obuhvat kao u TKU-u za državne službe.

Vezani članci Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Tko koristi državne stanove: Od 128 stanova koje država ima u svom vlasništvu - njih 35 još je slobodno! Sjednica Vlade Plenković o epidemiji: ''Omikron je izgleda ipak blaži, ali smrtnost je i dalje visoka. Imali smo najveći tjedni broj slučajeva''

>> Sindikati prosvjedovali: 'Laži, laži, laži me!'

Izmijenjene su i odredbe o plaćanju prijevoza.
Onima koji kupuju mjesečne karte ili pokaze trošak za prijevoz isplaćivat će se kao do sada - unaprijed u punom iznosu, a za one koji koriste vlastiti automobil - isplaćivat će se akontacija od 50 posto naknade, a na sljedećoj plaći uslijedit će konačni obračun troška prijevoza. No, kao i državnim službenicima, priznavat će im se 75 posto troška za prijevoz.

Predsjednik Sindikata hrvatskih liječnika Ivica Babić
najavio je da će svaki od sindikata koji su danas parafirali TKU, na svojim tijelima odlučivati o njegovu prihvaćanju te ocijenio da njegovo prihvaćanje znači četverogodišnju sigurnost za zaposlene u javnom sektoru.

Istaknuo je da tekst novog ugovora ima klauzulu po kojoj bi sva prava kojih su se zaposleni odrekli, bila vraćena svima ako bi se neko od tih prava isplatilo bilo kome u javnoj službi. Prvi test te klauzule bit će ovogodišnja božićnica koja je ugovorena u brojnim granskim kolektivnim ugovorima u javnom sektoru. Zato se ti ugovori moraju uskladiti s TKU-om, a prema najavi ministra Mrsića to će biti obavljeno do 21. prosinca kada bi prema granskim kolektivnim ugovorima, zaposlenima koji na to imaju pravo, na račune trebala sjesti božićnica. Ne uspije li Vlada s nekim od sindikata izmijeniti granski kolektivni ugovor kojim se propisuje božićnica, iskoristit će svoje zakonske ovlasti da osigura provedbu TKU-a, rekao je Mrsić.

Sva prava koja su u parafiranom TKU-u za javne službe povoljnije riješena nego za državne službe, primijenit će se i na njih te će Vlada, najavio je Mrsić, sindikatima državnih službenika i namještenika poslati prijedlog izmjena TKU-a za državne službenike i namještenike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju