Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Televizijsku pretplatu znatno jeftinije će plaćati između 60 i 100.000 umirovljenika s mirovinom manjom od 1.500 kuna.


Umirovljenici kojima mirovine mjesečno ne prelaze iznos od 1500 kuna i koji su u sustavu pretplate HRT-a od 19. listopada mogu dostaviti potrebne dokumente na temelju kojih će pristojbu za javnu radio televiziju plaćati 40 kuna umjesto sadašnjih 80 kuna, izvijestili su u petak na konferenciji za novinare ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Odlučio sud: Inkasatori HRT-a ne smiju ulaziti u vaš dom

'Nadamo se da će i ova mjera bar donekle pridonijeti boljem položaju umirovljenika koji imaju minimalne mirovine i koji su uredne platiše rtv pristojbe', rekla je ministrica Opačić objasnivši da se ideja o uvođenju ove mjere nametnula prije godinu dana kada je Vlada s HRT-om dogovorila oprost duga do ukupno 35.000 kuna za najugroženije građane.

Tada smo vidjeli da je ostala jedna kategorija umirovljenika koji su unatoč minimalnim mirovinama uredne platiše i HRT je predložio da se i za njih nešto učini, rekla je Opačić ističući da se status pretplatnika neće moći mijenjati, odnosno prenositi na primjerice roditelje koji imaju mirovinu do 1500 kuna.

Dobra vijest za gotovo 100.000 umirovljenika

Boris Struk, ravnatelj poslovanjajavne televizije, pojasnio je da bi mjerom moglo biti obuhvaćeno od 60 tisuća do 100 tisuća umirovljenika što na godišnjoj razini znači oko 30 milijuna kuna manje prihoda. Objasnio je da umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna trebaju HRT-u poštom ili osobno dostaviti dokumente, ime, prezime, OIB, datum rođenja i nakon toga, ako su u sustavu pristojbe, ona će im se umanjiti za 50 posto.

Također je naveo da je od gotovo 300-tinjak poduzeća i institucija koje su s Vladom potpisale sporazum o oprostu duga, HRT s 14,5 tisuća otpisanih dugovanja na prvom mjestu. Dodao je da 1,2 milijuna kućanstava plaća rtv pristojbu, a da bi po napravljenim analizama njome moglo biti obuhvaćeno još oko 240.000 fizičkih i pravnih osoba.

Na novinarsko pitanje kako komentira najave iz oporbenih stranaka da će se nakon izbora mijenjati pristojba, primjerice ukinuti za samce i slično, Goran  Radman je odgovorio kako sadašnji pravni model na kojem se temelji plaćanje rtv pristojbe nije idealan te da svakako treba tražiti modele i rješenja poput onih u Finskoj ili Švicarskoj.

Naš je model baziran na kućanstvima koji se može gledati i kao neka vrsta socijalne mjere, a danas, u uvjetima novih pravnih odnosa to se pokazuje kao hendikep i svakako treba ići u pravcima traženja novih rješenja, rekao je Radman dodajući da je sadašnji model dobro funkcionirao

Nadzorni odbor HRT-a odluku o smanjenju pristojbe za umirovljenike s mirovinom do 1500 kuna donio je 12. listopada, za što mu je prethodnu suglasnost dalo Vijeće za elektroničke medije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook