Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.


Ovim se zakonom želi na sustavan način regulirati postupanje s posmrtnim ostacima i grobljima žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća. 'Time se izražava opredjeljenje Hrvatske da vojne i civilne osobe koje su u to vrijeme izgubile život imaju pravo na dostojno vječno počivalište', rekao je ministar branitelja Fred Matić. Očuvanje spomena na njih ostvarit će se kroz dostojno obilježavanje mjesta stradanja, zbrinjavanje posmrtnih ostataka i skrb za njihova groblja, a financiranje održavanja groblja prenosi se na jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb.

Matić je odbacio neke primjedbe koje su izazvale dosta bure u javnosti još tijekom pripreme zakona. 'Nije istina da se ovakvim prijedlogom zakona suspendira Rezolucije Vijeća Europe o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, nego je ta rezolucija dodatno dopunjena', kaže Matić.

Odbio je optužbu kako Vlada time namjerava zataškati komunističke zločine i spriječiti njihovo istraživanje. Ovaj zakon obuhvaća sve što je bilo u bivšem zakonu koji se odnosio na žrtve nakon 9. svibnja 1945. godine, ustvrdio je Matić dodavši kako će zbog vjerojatne politizacije cijele priče zakon ići u dva čitanja.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako iza prijedloga zakona stoji dobra namjera, a nadležnost za njegovu provedbu se stavlja u okvire državne uprave. 'Prethodno rješenje, za koje smo i mi kao oporba glasali u Saboru, bilo je političko rješenje, a to nije dobro za jako delikatnu materiju. Oko toga će uvijek biti emocija, tuge i boli, ali i politike, a bitno je da se to radi na pošten i stručan način, bez fige u džepu', ustvrdio je Milanović.  (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Fred Matić na naslovnici parlamentarnog tjednika Na naslovnicu parlamentarnog tjednika prvi put dospio hrvatski zastupnik: ''Velika je čast'' Droga - 1 Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika?