Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog na stolu

Stiže novi Zakon o referendumu. Organizatori propalih inicijativa ljuti, oglasila se i Željka Markić: "Kradljivcu ne vjerujemo ni kada darove nosi“

Željka Markić
Željka Markić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prijedlog Zakona o referendumu - 1 Prijedlog Zakona o referendumu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Željka Markić Željka Markić Foto: DNEVNIK.hr Prijedlog Zakona o referendumu - 2 Prijedlog Zakona o referendumu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prijedlog Zakona o referendumu - 3 Prijedlog Zakona o referendumu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prijedlog Zakona o referendumu - 4 Galerija 1/8 >>
Kako će ubuduće izgledati referendumi u Hrvatskoj? Nakon niza pokušaja inicijativa i jednako toliko optužbi zbog rupa u zakonu na stolu je novi prijedlog zakona.

Vlada mijena zakon o referendumu. Točno će biti propisano kako referendumsko pitanje mora izgledati. Njegova valjanost provjerit će se i prije raspisivanja, a postojat će mogućnost ispravka. Potpisi će se skupljati dvostruko duže nego do sada - trideset dana. Inicijative će za to dobiti jedinstveni obrazac. Kada potpise prikupe imaju pet dana da ih predaju.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora" Slika nije dostupna Žustra rasprava VIDEO Bećarac u Saboru: 'Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje'

Jasno će biti propisani i sudionici referenduma. Uz odbor inicijative, odnosno zagovornika, prvi put uvodi se i odbor protivnika. "U čitavom referendumskom procesu sada imamo dvije strane, zagovornike i protivnike koji se sada po novome moraju registrirati i ispuniti određene preduvjete“, objašnjava ministar Ivan Malenica.

Sve bi trebalo nadzirati Državno izborno povjerenstvo. Posljednjih godina propalo je nekoliko inicijativa. Sve redom krivca su nalazile u vlasti. "Onaj koji prije dvije godine nije poštivao volju birača, građana, zloupotrijebio je političku moć, sad nam on kaže da će nam dati bolji prijedlog boljeg zakona. Mi kradljivcu ne vjerujemo ni kada darove nosi“, ljutito je poručila Željka Markić.

Nemoguće izbrojati potpise u pet dana

Inicijativa Istina o Istanbulskoj kaže da su problem imali s dozvolama za korištenje javnih površina na kojima su htjeli postaviti štandove, definiciji onoga što je valjan potpis. Za predaju potpisa njima su trebala tri i pol tjedana. Po novom, za to imaju pet dana.

"Oni koji su se bavili time, skupljanjem potpisa iz svih dijelova Hrvatske i nakon toga kontroliranjem, to je nemoguće napraviti u pet dana“, tvrdi Kristina Pavlović.

Da su izmjene potrebne, slažu se svi. Kakve točno - političke opcije imaju i svoje prijedloge. Arsen Bauk, primjerice, ističe da se mora paziti na ustavne odredbe koje se tiču tema o kojima se može raspisati referendum i većine koja je potrebna za donošenje odluka.

"Ustav i ljudska prava moraju imati zasebnu kategoriju i mora se ograničiti mogućnost njihovog mijenjanja voljom samo nekolicine koji mogu izaći na referendum“, govori Sandra Benčić iz Platforme Možemo!.

I građani će imati riječi u svemu

Iz MOST-a smatraju da treba dopustiti elektroničko prikupljanje potpisa. "Bit će značajno brže, jednostavnije, moći će se provjeriti autentičnost, lakše će se prebrojati, uostalom značajno će smanjiti troškove“, dodaje Božo Petrov.

A Domovinski pokret čeka bolju epidemiološku situaciju da krene sa svojim inicijativama. "Prvi referendum će biti majka svih referenduma, to jest referendum o referendumima. Nadamo se da će ovaj prijedlog biti negdje na našem tragu“, zaključio je politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Zakon ide u javno savjetovanje, pa sve političke opcije, ali i građani, mogu dati svoj doprinos.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene