Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje

Vlada o rodiljnim naknadama: "Očekujemo da će se s primjenom početi već u drugoj polovici godine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada povećava porodiljne naknade, odlučeno je tako na današnjoj sjednici. Od druge polovice godine te bi se potpore trebale povećati, a za to je u ovoj godini osigurano 156,6 milijuna kuna.

10:49 - Otvoreni dio sjednice završio je Izvješćem o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2016. godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

10:45 - Ministar Tomislav Tolušić izložio je nacrt promjena Zakona o zaštiti životinja kojim se propisuje niz stvari koje, kako kaže, puno bolje i kvalitetnije reguliraju odnos prema životinjama. ''Sva skloništa u Hrvatskoj će biti 'no kill', niti jedno neće usmrćivati životinje nakon 60 dana'', kazao je na sjednici Vlade.

Prijedlog ovog nacrta možete pročitati na ovoj poveznici.

10:32 - Govoreći o prijedlogu odluke o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava za provedbu lokalnih izbora državni tajnik naiklić izviejstio koliko će iznositi te naknade. ''Jedinice lokalne samuprave koje imaju 101 i više biračko mjesto izosti 6000 kunam, za one koji imaju 26 do 50 3.000 kuna, a za one kji imaju od jedan do 25 biračkih mjesta 2.000 kuna neto po osobi'', rekoa je državni tajnik Dario Nakić.

10:16 - U prvoj točci dnevnog reda ministrica Nada Murganić izložila je promjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Radi se o povećanjima naknada, među ostalim povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme dopusta drugih šest mjeseci za zaposlene roditelje s 2.660,80 na 3.991,20 kunu, povećanje za nezaposlene roditelje s 1.663 na 2.028 kuna.

''Očekujemo da će se već u drugoj polovici ove godine početi s primjenom ovog zakona'', rekla je Murganić.


''Izmjenama se predlaže povećanje visine novčanih potpora za pojedine skupine prava korisnika kako bi se dodatno potaknulo korištenje roditeljskog dopusta od strane oba roditelj, odnosno pružila kvalitetnija i sustavnija potpora obiteljima s novorođenom djecom. Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci s dosadašnjih 2660, 80 kuna na 3091,20 kunu (op.a., u dokumentu se navodi da je riječ o 3991,20 kuna). Drugo povećanje visine novčane naknade za nezaposlene roditelje te zaposlene roditelje koji ne ispunjavaju stavku o propisanom uvjetu staža osiguranja 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima, sa 1663 kune, na iznos od 2328 kuna. Odnosi se i na povećanje naknade roditeljima koji mogu koristiti pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećanje sa 1663 kune na 2328 kuna. Povećava se novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju s 2161 kunu na 2328 kuna'', rekla je Murganić.

Za primjenu zakona u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac - 156,6 milijuna kuna u ovoj godini, u idućoj godini 313,2 milijuna kuna i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna, a očekuje se da će se s primjenom izmjena zakona početi već u drugoj polovici ove godine, izvijestila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 10:02 - Premijer je izdvojio dvije kako kaže važne točke - doprinos revitalizaciji demografije u Zakonu o porodiljnim potporama te Zakon o zaštiti životinja koji ide u prilog ''dugom životu malih prijatelja''.

''Unatoč prognozi EK možemo očekivati dobre preporuke EK oko odluke na razini Vijeća, o izlasku Hrvatske iz procedure proračunskog manjka'', rekao je premijer osvrnuvši e na povećan broj zaposlenih, rast industrijske proizvodnje…

9:59 - Ministri su pri dolasku u Vladu odgovorili na nekoliko pitanja. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da se ništa dramatično ne događa s listama čekanja., ministrica kulture Nina Obulje da su neuobičajeni argumenti kojima je zabranjen Thompsonov koncert u Sloveniji... 

8:07 - Na dnevnom redu Sjednice Vlade su prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se iznos tih potpora povećava, te odluke o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava, kao i predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora.

Na sjednici će se danas raspravljati o 20-ak točaka.

Država nadbiskupiji daje nekretnine

Među njima su i prijedlog odluke o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.- 2015. godinek te prijedlogu odluke o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene