Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastičan skok brojki

Danas imaju najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj. Epidemiolog poručuje: "Sezonu smo održali uspješnom zbog uvođenja COVID potvrda"

Aktualno Galerija Dobrica Rončević - 2 Dobrica Rončević - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Dobrica Rončević - 3 Dobrica Rončević - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dobrica Rončević - 1 Galerija 1/4 >>
U danu kada je u Hrvatskoj zabilježeno više od 3100 novih slučajeva zaraze, najveći broj novozaraženih ima Primorsko-goranska županija. O stanju s epidemijom u toj županiji, ali i široj upotrebi COVID potvrda, govorio je za Dnevnik Nove TV epidemiolog Dobrica Rončević.

Primorsko-goranska županija, koja je po broju procijepljenih najbolja u Hrvatskoj, u srijedu je bilježila najviše brojke zaraženih u zemlji.

Stanje s epidemijom u županiji komentirao je epidemiolog Dobrica Rončević. ''Cjepivo nije stopostotna zaštita niti od infekcija niti od težih oblika bolesti, ali je učinak cijepljenja na individualnoj razini smanjenje težih oblika bolesti'', kaže.

Kada je riječ o širenju upotrebe COVID potvrda, kaže da je ta metoda nešto što treba dodatno unaprijediti.

''Imamo pozitivna iskustva s COVID potvrdama da se na sigurniji način organiziraju različite aktivnosti i smatram da su prvenstveno mjesto, na kojem bi takve potvrde trebale značiti ulaznici i za smanjenje rizika, aktivnosti vezane uz noćni život. Ali i sve ono što drugo što se odnosi na redovne aktivnosti koje nisu neophodne za društveno funkcioniranje, ali koje u sklopu društvenog života prakticiramo'', smatra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DEMANTIRALA I VLADA Brojke rastu: Hoćemo li uskoro COVID potvrde trebati i za odlazak u kafić, restoran, shopping centar? Capak - ''Ništa od toga''

Na pitanje kasni li Hrvatska s uvođenjem potvrda, Rončević kaže da ne misli tako. ''Sezonu smo održali uspješnom zbog uvođenja COVID potvrda'', odgovorio je i dodao da postoji još prostora za korištenje COVID potvrda kako bi se, osim smanjenje rizika, ljude potaknulo i na cijepljenje.

''Ima i populacijski učinak. Naime, kao protuepidemijska mjera, u slučaju dobrog cijepnog obuhvata populacije, možemo očekivati znatnije smanjenje cirkulacije virusa u populaciji i smanjenje pritiska virusa na oboljele'', zaključio je epidemiolog.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene