Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA

Plenković najavio popuštanje mjera: Kafići će raditi duže, novosti i za vrtićku i školsku djecu...

S obzirom na to da epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera, od petka se povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida samotestiranje djece u školama, istaknuo je premijer Andrej Plenković na redovitoj sjednici Vlade.

''Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s COVID potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne. Duže će raditi i ugostiteljski objekti - do dva sata iza ponoći'', najavio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade objasnivši da epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera.

Istaknuo je i da se planira ''ukidanje samoizolacija djece predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta te ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno - osim iznimki kada je za pojedini razred konstatirano da ima pozitivnih''.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela, najavio je Plenković.

No, pozvao je na daljnji oprez. ''Postoji određena dinamika zaraze omikronom, ali vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije'', kazao je te dodao da je oko 76 posto odrasle populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

''Stanje u bolnicama dozvoljava ublažavanje mjera, no u zadnje vrijeme brojevi zaraženih rastu, sve je veći broj pacijenata koji imaju posljedice COVID-19, a nisu bili cijepljeni, upozorio je ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao na daljnji oprez i posebnu zaštitu starijih skupina stanovnika i osoba s komorbiditetima.

Plenković se osvnuo i na situaciju u Ukrajini kazavši da je dosad već oko tri milijuna ljudi moralo napustiti svoje domove: ''U Hrvatsku je dosad ušlo 7200 izbjeglica.Cijeli sustav funkcionira - prihvata, zbrinjavanja, privremene zaštite, integracije u škole, sve što želimo napraviti kao iskaz naše solidarnosti s onima koji su morali napustiti svoje domove tražeći sigurnost''.

Beroš je rekao da je pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine, hospitalizirano je sedam osoba, a trenutačno je na bolničkom liječenju jedna osoba, a hitna medicinska služba imala je 53 intervencije. ''Ukrajinski građani i građanke imaju jednake uvjete liječenja kao i hrvatski građani i građanke'', istaknuo je Beroš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izbjeglice u Hrvatskoj Sve na jednom mjestu: Provjerili smo koja prava Ukrajinci imaju u Hrvatskoj - kako se zaposliti, upisati dijete u školu

Plenković objasnio zašto radari nisu prepoznali letjelicu: Postoje tri moguća scenarija pada

Od zadnje sjednice Vlade imali smo i pad bespilotne letjelice, podsjetio je: ''I dalje traju aktivnosti, eksperti proučavaju i najmanje sitnice. Pouzdano se zna da je riječ o izviđačkom dronu Tupoljev 141 "Striž", koji je imao domet više od 1000 kilometara. S obzirom na tragove, pouzdano se zna da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu, a eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine. Sve detalje ćemo predstaviti javnosti kad bude gotova istraga, obavijestili smo naše partnere u EU i NATO-u''.

Ustvrdio je da svi shvaćaju ozbiljnost situacije te da će se istražiti svi scenariji vezani za ovaj događaj: ''Najbitnije je ustvrditi kako je, s kojom namjerom i odakle letjelica lansirana''.

Kazao je da postoje tri moguća scenarija pada letjelice: ''Prvi je da je riječ o pogreški, drugi da je došlo do sabotaže i treći - da je dron poslan u Zagreb s namjerom. Ne možemo to tvrditi, ali je cilj da otkrijemo''.

Plenković je podsjetio da su posjetili Centar za objedinjene zračne operacije NATO-a u Torrejonu i još jednom s njima provjerili što se događalo na radarima tog četvrtka navečer: ''Provjerili smo sa Španjolcima, radari - i rumunjski i mađarski, nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, ona se pojavljivala i nestajala. Nažalost, pala je u glavni grad Hrvatske. U ovom trenutku još ne možemo reći kako je i zašto pala u Zagrebu''.

''Sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama. Javnost ćemo obavijestiti o svim detaljima kako ne bi bilo konfuzija i krivih informacija jer to nije korisno ni za javnost ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije'', poručio je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMIJENILI PROTOKOL Slovenski ministar objasnio zašto NATO nije dojavio da stiže dron: "Mislili su da je to tzv. lažni trag"

Podsjetio je i da su ovih dana u tijeku vojne vježbe s hrvatskim saveznicima, francuskim i američkim zrakoplovstvom te kazao da je to ''važna poruka hrvatskoj javnosti da su saveznici i partneri uz nas u ovoj situaciji''.

Govoreći o utjecaju krize na građane rekao je da Vlada radi i na tome da se na europskoj razini nađu načini da se olakša i osnaži djelovanje koje postoji na razini Vlade.

Božinović iznio detalje popuštanja mjera

Stožer je na temelju razgovora s epidemiolozima donio nove mjere, a nove odluke stupaju na snagu od sutra i bit će objavljene do kraja dana, kazao je prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na javnim okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto 100 kao dosad. Ako svi prisutni imaju EU digitalne COVID potvrde više nema ograničenja broja prisutnih, prije je taj broj bio 200.

U zatvorenim prostorima na okupljanjima na kojima svi prisutni nemaju COVID potvrde može biti do 100 osoba. Ako svi prisutni imaju COVID potvrde više nema ograničenja.

Na javnim događanjima u zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju COVID potvrde ni za njih više nema ograničenja.

Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do dva ujutro, umjesto do ponoći kako je bilo dosad, a to se odnosi i na javna okupljanja i manifestacije.

Ukida se i ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, koje je do sada bilo do ponoći.

Ukida se obveza predočenja COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja u zatvorenim prostorima.

Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski za lice na natjecanjima u zatvorenom.

Uvodi se iznimka da ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede na stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi koji ulaze u prostor imaju digitalne COVID potvrde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVE ODLUKE Od petka veliko popuštanje mjera! Pogledajte što se sve mijenja

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi u zatvorenom, na koje se može ući samo s ulaznicama, predstave, kino projekcije, kao i vjerski obredi mogu se održavati bez ograničenja broja okupljenih, ali uz obvezno korištenje maski.

Izvan snage je stavljeno pet odluka koje nisu imale rok primjene, a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnih partnerstava te održavanje dječjih igrališta, kazao je Božinović.

U Centrima za socijalnu skrb i Centrima za posebno skrbništvo za zaposlenike i korisnike ukinuta je obveza predočenja COVID potvrde.

Vlada donijela novu mjeru za ograničenje cijeva goriva

Vlada je donijela uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri. Ta mjera bi trebala omogućiti prosječni pad cijena goriva do pola kune po litri.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se radi dodatne zaštite potrošača intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ČETVRTAK Vlada donosi novu uredbu o cijeni goriva: "U narednim tjednima i mjesecima imat ćemo niže cijene"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REKORDNO POSKUPLJENJE Novi udar na džepove građana: Pogledajte kako jutros izgledaju cijene goriva

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja u javnom i državnom sektoru, Vlada je donijela i odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.

Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene