Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Vinkovcima

Ugostitelji zbog zabrane pušenja nisu otvorili lokale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinkovčani i svi oni koji su se danas u Vinkovcima zatekli nisu imali gdje popiti kavu. Naime, od početka današnjeg radnog dana 95 posto vinkovačkih ugostitelja nije otvorilo vrata svojih lokala u znak prosvjeda protiv Vladina zakon o zabrani pušenja.

Ceh vinkovačkih ugostitelja, koji broji 250 članova, svojim postupkom upozorava Vladu da je, nakon zabrane pušenja, promet u njihovim objektima pao za 40 do 80 posto. Kako su trenutno otvorene terase na kojima se može pušiti, pravo stanje pokazat će se tek u jesen. A to je ono što ugostitelje straši .

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

Neka razmisle o promjeni zakona

U 11 sati vlasnici kafića i restorana na glavnom trgu u Vinkovcima održali su prosvjed te na taj način pokušali objasniti svoje probleme i poručiti Vladi i ministru zdravstva Darku Milinovići da razmisle o izmjeni zakona. U protivnom će, poručuju ugostitelji, njihov posao potpuno propasti. Vinkovačkim ugostiteljima, koji cijeli dan neće otvarati svoje lokale, potporu su dali kolege iz Slavonskog Broda, Požege, Vukovara i okolnih vinkovačkih mjesta, koji danas također nisu otvorili vrata svojih ugostiteljskih objekata.

Žele izmjenu po austrijskom modelu

Predsjednica Ceha ugostitelja Marija Josipović Istaknula je da vinkovački ugostitelji traže izmjenu Zakona po tzv.austrijskome modelu, to jest da vlasnici kafića do 50 četvornih metara sami odrede hoće li biti pušački ili nepušački, a veći ugostiteljski objekti da 30 posto površine odrede za pušenje, s tim da se tu dopusti konzumacija jela i pića.

Vlasnik 'Ville Stanišić' Ivica Stanišić iz Požege rekao je da se Zakon odrazio i na hotelijere te da gosti više ne sjede u restoranu nego puše u sobama, zbog čega se svaki drugi dan mijenjaju zavjese i stolnjaci.

Na javnom prosvjedu potpisivala se peticija kojom će se tražiti izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Javni prosvjed vinkovačkih ugostitelja bio je najavljen u skladu sa Zakonom, a protekao je bez izgreda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene