Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnik istarskih vinara Ivica Matošević usporedio je najnoviji razvoj događaja s teranom s kafkijanskom situacijom. Ministar Tihomir Jakovina za sve optužuje bivšu vlast, a glavni pregovarač za poljoprivredu ipak najavljuje bolje vijesti.


Odluku Europske komisije da na tržištu Europske unije vino pod imenom teran može biti samo slovensko istarski su vinari dočekali s nevjericom.

Vezani članci Varijanta EU zastave s bodljikavom žicom (Foto: Arhiva/AFP) Europa zaštićena kao tvrđava? Pogledajte koje su sve države podigle fizičke barijere kako bi spriječile navalu migranata Slika nije dostupna EK: Hrvatski vinari smiju koristiti ime teran, Slovenija "duboko razočarana" odlukom

Smatraju je apsurdnom i u pravnom smislu neosnovanom, budući da negira činjenicu da je teran dio povijesti i identiteta Istre. Nadaju se da to još uvijek nije konačna odluka i da će je Ministarstvo poljoprivrede argumentima uspjeti osporiti.

>> Hrvatskoj ZABRANJEN teran! Vino pod tim imenom može biti samo slovensko!

Ministar Tihomir Jakovina poručio je da će poduzeti sve korake, pa i one pravne, kako bi se postigao dogovor, a za nastale probleme optužio je bivšu vlast.

'Sastave pregovaračkih timova znate. Nažalost, da je bila participativnost svih onih kojima je to interes, i osnovna proizvodnja, kojima je to i posao i egzistencija, da su svi bili više uključeni, da je znanost bila više uključena, da su ljudi koji su trebali profesionalno i kvalitetno raditi svoj posao, radili na višem nivou, do ovakvih stvari ne bi došlo', rekao je ministar Jakovina.

'Mislim da se radi o jednoj apsurdnoj situaciji kojom je vinar u Istri jako zabrinut. Rekao bih čak kafkijanska situacija u kojoj u roku od sedam dana od prve informacije o povlačenju terana s police danas već imamo izjavu Europske komisije', izjavio je predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević.

Jedan od glavnih pregovarača s Europskom unijom za područje poljoprivrede Miroslav Božić smatra da priča s vinom teran nije gotova.

Kaže da je Europskoj komisiji promaknula činjenica da je Slovenija zaštitila ime koje je sorta grožđa. Kada bi tako nešto bilo moguće, na svjetskom bi vinskom tržištu nastao kaos jer se sve poznate sorte vina ne bi mogle proizvoditi nigdje osim u zemlji iz koje su potekle.

'To naravno nije moguće i to će se sigurno korigirati. U tom smislu i ova jučerašnja izjava glasnogovornika Komisije je iznenađujuća i sigurno je da će morati doživjeti svoju reviziju', rekao je voditelj skupine za poglavlje poljoprivrede Miroslav Božić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju