Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare nepravomoćnu je zabranu štrajka sudskim putem na Hrvatskim studijima ocijenio kako vjeruje da sud ne razumije pojam autonomije sveučilišta.


"Vjerujem da je sud donio odluku jer ne razumije pojam akademskih prava i autonomije sveučilišta", rekao je Vilim Ribić dodavši kako Sveučilište nije privatna korporacija.

Vezani članci Štrajk u školama (Foto: Pixsell,Davor Puklavec/Dubravka Petric) - 5 Nakon osnovnih i srednjih škola, u štrajk kreću i fakulteti Slika nije dostupna Nastavnici Hrvatskih studija nastavljaju štrajk

Naglasio je kako nakon odluke suda o Hrvatskim studijima postoji određena nesigurnost i nepovjerenje u pravni sustav.

Ribić smatra da su u ovim događajima na Sveučilištu svi gubitnici. Sveučilište gubi na svom ugledu, institucije na povjerenju, studenti na mogućniostima, napomenuo je.

Ustvrdio je i kako u zabrani štrajka te ostalim događajima na Sveučilištu ima prste Katedra za radno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

Prigovorio je i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog toga što se ne očituje prema događajima na Sveučilištu.

Pravnica sindikata Ana Petošić istaknula je kako je sindikat organizirao štrajk kako bi zaštitio gospodarske i socijalne interese, koji su nastali kao posljedica nezakonitoga djelovanja Sveučilišta.

Štrajkamo kako bi se omogućilo zaposlenicima da izvršavaju svoja prava, napomenula je ocijenivši kako je sud u presudi pogrešno interpretirao autonomiju sveučilišta.

Izrazila je bojazan da će 25 novih zaposlenika na Hrvatskim studijima samo zamijeniti one koji odlaze u mirovinu.

Po riječima sindikalnoga povjerenika na Filozofskom fakultetu i tamo je "stanje alarmantno". Kriza upravljanja se nastavlja, rekao je dodavši kako je Senat na prijedlog rektora odbio staviti na dnevni red prijedlog Filozofskoga fakulteta za izbor noga dekana.

Po Markovićevim riječima rektor nije dao nazočiti sjednici Senata ni legalno izabranim predstavnicima Filozofskoga fakulteta.

Smatra kako odluke rektora i Senata o čekanju pitanja Filozofskoga fakulteta vode sprječavanju Filozofskoga fakulteta da sudjeluje u odlukama Senata.

Marković je zbog toga najavio raspisivanje referenduma o štrajku te dodao da će krenuti u štrajk, ako se s tim prijedlogom složi članstvo. (Hina)