Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobrodošlica novoj članici

Vijeće EU veseli se potpisivanju Ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice Europske unije izražavaju zadovoljstvo zbog dovršetka rada na Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji će biti potpisan 9. prosinca, te žele dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici od 1. srpnja 2013., kaže se u nacrtu zaključaka koje će prihvatiti Vijeće za opće poslove.

Nakon što ministri i službeno prihvate zaključke, bit će zadovoljena i posljednja formalnost potrebna za potpisivanje pristupnog ugovora.

Pročitajte i ovo Pobuna na osječkoj tržnici - 4 Troškovi se utrostručili Pobuna na osječkoj tržnici zbog podizanja zakupa klupa: "Mi smo se žalili i kumili i molili, ali tu nema nikakve pomoć" Drago Celizić Nepravomoćna presuda Sud poništio poznatom TV voditelju ugovor o doživotnom uzdržavanju, zbog spornog potpisa ostaje bez kuće i pola milijuna eura?

>> Gromoglasnim pljeskom podržali hrvatski pristupni ugovor

‘Vijeće sa zadovoljstvom prima na znanje dovršetak rada na Ugovoru o pristupanju. Vijeće pozdravlja pozitivno mišljenje Europske komisije od 12. listopada 2011., pristanak Europskog parlamenta od 1. prosinca 2011. i veseli se potpisivanju Ugovora 9. prosinca 2011. u Bruxellesu. U očekivanju uspješne ratifikacije, Vijeće se raduje što će pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu od 1. srpnja 2013.’, kaže se u nacrtu zaključaka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica EU-a.

‘Vijeće pozdravlja uspješni završetak pristupnih pregovora 30. lipnja 2011., što predstavlja povijesni korak na hrvatskom putu prema EU-u i donosi novi poticaj za europsku perspektivu zapadnog Balkana, pod uvjetom da te zemlje nastave reformskim putem’, dodaje se u nacrtu zaključaka.

U tekstu se također kaže da je Hrvatska dosegnula visoki stupanj pripremljenosti za članstvo u EU-u te je se potiče da nastavi s naporima u rješavanju svih pitanja, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te tržišnog natjecanja.

‘Provedba strukturnih reformi kako bi se poboljšao potencijal za rast i međunarodnu konkurentnost gospodarstva treba biti pojačana’, kaže se u nacrtu zaključaka.

Zemlje članice EU-a također pozdravljaju ‘izjavu Hrvatske o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi i posebice hrvatsku odlučnost da bilateralna pitanja ne bi trebala ometati pristupni proces kandidatskih zemalja’.

Od Hrvatske se očekuje da ‘nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu, uključujući i područja poput povratka izbjeglica, pravosudne suradnje i upravljanja granicama’.

U nacrtu zaključaka se također kaže da Vijeće ‘potiče Hrvatsku da nastavi s rješavanjem otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja, na temelju dosad postignutog napretka’ te ‘izražava žaljenje zbog nedavnih izjava i mjera koje bi mogle dovesti u pitanje važnost pomirenja i potrebu izvršenja pravde kroz procesuiranje ratnih zločina i poziva političke vođe da se suzdrže od takvih izjava i mjera, sukladno obvezama koje je Hrvatska preuzela tijekom pristupnih pregovora’.

Također se kaže ‘da puna suradnja s Haškim sudom ostaje važna’.

Vijeće, prema nacrtu zaključaka, ističe važnost koju pridaje monitoringu hrvatskog ispunjavanja obveza, uključujući i obveze koje moraju biti ispunjene prije pristupanja.

Komisija će objaviti prvo šestomjesečno izvjeće o monitoringu u proljeće sljedeće godine te sveobuhvatno izvješće o monitoringu u jesen 2012. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene