Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne vjeruj strancima - učili su nas kad smo bili mali. Sugovornice naše iduće priče su, nažalost povjerovale. Ljudima koji su im se krivo predstavili naivno su predale sve što su posjedovale. Lažni policajci, humanitaraci, kondukteri, sve češće ordiniraju lijepom našom.


Na vratima bake Milice pojavile su se dvije žene i muškarac. Tvrdili su da prikupljaju novac za izgradnju doma za teško oboljelu i napuštenu djecu u Osijeku. Od bake su tražili pomoć - novčanu, naravno. Samo malu pozajmicu za spas djece, koju su obećali brzo vratiti i to dvostruko od onoga što im da. A tko ne bi pomogao dječici.

Vezani članci Lastovo - 1 Raspisana tjeralica za bračnim parom: Lažnim ugovorima uknjižili se na niz nekretnina na Lastovu Dino Ljutić Uhićen čovjek koji je za teško bolesnu ženu skupio više od tri milijuna kuna: Novac je potrošio na kladionicama?

Iako joj je to bila cijela ušteđevina Milica Keran novac je dala. Živi sama u malom selu u dalmatinskoj zagori - Utore Donje. Bolesna je zbog čega teško hoda, ali svakodnevno se brine za petnaestak ovaca. Teškom mukom uspjela je uštedjeti novca koji je, kaže, čuvala za svoj pogreb - da ne bude na teret djeci.

I Marija Odak 90-godišnja starica žrtva je prevare lažnih humanitaraca. Nepoznati muškarac predstavio se kao djelatnik šibenskog Centra za socijalnu skrb. Lažni djelatnik centra za socijalnu skrb odnio je Marijin novac - veći dio mirovine koja iznosi mizernih 1.400 kuna. Tko zna kako bi taj mjesec preživjela da nije nekolicina mladih ljudi iz okolnih sela priskočila u pomoć.

'Ako se radi o tome da im osoba koja uzme novac od njih obeća da će im nešto napraviti da će im učiniti nekakvu uslugu i time dovede u nekakvu zabludu - onda se radi o kaznenom dijelu', rekao je Gojko Marković, načelnik Odjela općeg kriminaliteta ekipi Provjerenog. Građani prevare prijave policiji, ali kasnije najčešće nisu spremni podnositi kaznene prijave, ističe Marković. Zadnjih desetak godina postoji konstanta ovakvih dijela. Sitni prevaranti ne predstavljaju se isključivo kao djelatnici humanitarnih organizacija.

Lažni policajci, lažni kondukteri, lažnih inkasatori

Treba se čuvati i lažnih policajca. Na širem području Zadra lažni je prometni policajac na motoru zaustavljao automobile u večernjim satima i vozačima naplaćivao kazne za navodne prekršaje. A kako nema kraja mašti prevaranata pokazuje i pojava lažnih konduktera, oni bi ispisivali kazne građanima koji ne bi imali karte. Jedno vrijeme bili su vrlo česti lažni kontrolori karata u tramvajima. I sami smo odlučili provjeriti koliko je to lako učiniti. Dizajnirali smo i izradili lažnu ZET- ovu iskaznicu. I otišli na teren. Uspjeli smo proći kao kontrolori. Novac građanima koji nisu imali kartu nismo uzimali - prevaranti upravo to rade, ponude nagodbu - platite odmah 100 kuna ili pišem kaznu od 250.

Prevaranti najčešće ciljaju na starije osobe, koriste njihovu nepažnju i senilnost. Obično u manjim, rijetko naseljenim selima - jer ne žele privući pozornost susjeda. Uvijek imaju dobro pripremljenu priču i poprilično su uvjerljivi. A Garancija uspjeha im je vječita ljudska slabost- želja za brzom zaradom!