Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapljene skrivenog ilegalnog oružja česte su u Hrvatskoj, pa zastrašuje pomisao koliko je još uvijek skrivenih arsenala. Veći dio zaostao je iz Domovinskog rata. Unatoč brojnim akcijama policije, Hrvati se teško odlučuju predati svoje oružje. A do zaplijena većinom dođe slučajno.


Tragali su za traktorima i pilama, a pronašli arsenal oružja. U siječnju su u garaži u blizini Kumrovca pronađene strojnice, pištolji, streljivo, TNT. U Vodicama su pri renoviranju kuće radnici razbili zid i naišli na ručne bombe, eksploziv i streljivo. Sisačka županija poznata je po brojnim zapljenama oružja zaostalog iz rata. No, plijenilo se i u Rijeci, Dubrovniku, Kutini...'Prosudbe je jako teško donijeti, ali onim kojim se barata, to su preko stotine tisuća oružja kojeg ima neprijavljenog', kaže kriminalist Dubravko Klarić.

Vezani članci Zapljena droge u Luci Ploče VIDEO Pogledajte gdje su je skrivali: Policija pokazala detalje akcije u kojoj je zaplijenjena droga vrijedna 17 milijuna eura Mula iz Brazila - 2 Otkriveno kako je na Tuđmanu "pala" Brazilka: "Ono što je ustvari probudilo sumnju..."

Kako mu se ne zna broj, teško se boriti protiv ilegalnog posjedovanja oružja. Brojne akcije policije bile su samo djelomično uspješne. 'Ljudi još uvijek nisu svjesni opasnosti koje prijete, ne samo zbog zlouporabe, nego i zbog nepropisnog rukovanja i, na žalost, svjedoci smo tih tragičnih slučajeva', rekao nam je Klarić. Ilegalnim oružjem često se počine teška kaznena djela. 'Svjedoci smo onog oružja koje se pojavljuje u ilegalnim tijekovima, kod počinjenja najtežih zločina u smislu razbojništava, razbojničkih krađa i najgore kod počinjenja ubojstava', nabraja Klarić.

Za nelegalno posjedovanje većih količina oružja propisana je kazna od jedne do pet godina zatvora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju