Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kralj hrvatske privatizacije'

VIDEO: Oni znaju kako je kad je Kutle gazda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vraća li se doista preko Podravke u biznis u velikom stilu Miroslav Kutle tek će se raspetljati. No, njegov je put u poduzetničkim vodama impresivan. U jednom je trenutku bio vlasnik više stotina tvrtki. Poznata je njegova izjava: ako stanem, padam. Istražili smo što je s tvrtkama kojima je bio vlasnik Miroslav Kutle.

Na nesreću tisuća radnika zaposlenih u brojnim tvrtkama iz njegove Globus grupe to se i dogodilo! Kutle je već godinama čest gost na sudovima. Država protiv njega u ovom trenutku vodi deset sporova. Dragan Orošnjak i Ivanka Bezić, bivši radnici Jadrantekstila, na vlastitoj su koži osjetili način na koji je poslovao kralj privatizacije Miroslav Kutle. Tvrtka je odvedena u stečaj, a tisuću radnika završilo je na ulici. 'Za dvije godine kapital od tadašnjih preko 100 milijuna maraka je propao i išlo je tko zna gdje. To zna samo Kutle i odgovorni ljudi iz naše Uprave. Mi smo, nažalost, prošli kao bosi po trnju', priča Dragan. 'To je sramotno. To je tako. Zamislili su nas uništiti i to je to', kaže pak Ivanka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

>> 'Kutle nije vlasnik spornih Podravkinih dionica' 

Blizak tadašnjoj HDZ-ovoj eliti

U Kutlinoj Globus Grupi bilo je 200-tinjak tvrtki, većina ih je završila u stečaju iz kojeg se nikad nisu izvukle. Rezultat je bio na tisuće otkaza, ali i kaznene prijave protiv kralja privatizacije bliskog tadašnjoj HDZ-ovoj vladajućoj eliti. Prijava radnika Jadrantekstila protiv Kutle istražuje se već 11 godina. 'Obećavana su brda i doline dok je Bajić bio glavni za Dalmaciju. Kako tada, tako i danas', žali se Dragan. Slično je i u ostalih 10 postupaka u kojima državno odvjetništvo Kutlu sumnjiči za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju čija svota iznosi stotine milijuna kuna. Nepravomoćno je Kutli dosuđeno tri godine zatvora tek za malvarzacije u Gradskom podrumu.

Dugotrajnost ovakvih postupaka odvjetnika Nenada Škaru ne iznenađuje. 'Iz potreba utvrđivanja materijalne istine često se dogodi da ti postupci budu ukinuti i vraćeni na ponovni postupak', kaže Škare. Kutle medije izbjegava. Prilika za snimanje dolasci su na sud ili uhićenja. No, Kutle se ne da ni iz biznisa. Nedavno je otvorio konzultantsku tvrtku poz nazivom 'Svrha', a njegovo ime se spominje i u vlasničkoj strukturi FIMA Grupe preko koje su išle menadžerske malverzacije s dionicama Podravke. 'Mi ne možemo ibjeći razne manipulacije, otvaranja tvrtki na različita imena, postavljanje fiktivnih direktora. Na žalost, toga ima svugdje, ne samo kod nas', kaže Škare.

A kako to završava znaju Dragan i Ivanka. Tvrtka im je ugašena, a zbog poodmakle životne dobi novi posao nisu našli već 11 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene