Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetne gužve

VIDEO KARTA Koristite alternativne rute da izbjegnete prometne gužve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetni mjeseci su svake godine, prometno gledano, vrlo kaotični, a vozačima koji tad putuju na godišnji odmor ili se vraćaju s istog, preporuča se da se naoružaju strpljenjem, ali i znanjem mogućih alternativnih pravaca, kako bi izbjegli gužve na autocestama.

Najveće gužve se očekuju kao i dosad, početkom kolovoza, tijekom subota, osobito u prijepodnevnim satima, te nedjeljom u poslijepodnevnim satima. No, ljetne migracije na jug su već u tijeku pa vozačima koji se tek spremaju na put prema moru (ili nazad prema kopnu) donosimo savjete kako izbjeći prometne gužve i koje alternativne rute mogu koristiti.

Pročitajte i ovo Uz obalu crveni alarm - 6 Jaki udari juga VIDEO/FOTO Jako nevrijeme poharalo Dalmaciju: Stotine kućanstava bez struje, promet otežan, oluja oštetila i dvije crkve na Braču Gužve na prometnicama, ilustracija - 5 Turistički vikend Gužve na putu do mora: Najvažnije je imati strpljenja i sigurno doći do mjesta za odmor

U priloženoj animaciji možete vidjeti koje točke su prometno najopterećenije u turističkoj sezoni te koje alternativne pravce možete koristiti prema moru, ali i nazad.

Najveće gužve su oko Zagreba, naplata Lučko i zagrebačka obilaznica, glavni cestovni pravci koji vode prema moru odnosno s njega, te na graničnim prijelazima i u trajektnim pristaništima i lukama. Hrvatski autoklub ima i koristan Prometni kalendar, pomoću kojeg vozači mogu vidjeti koji dani u ljetnim mjesecima prema očekivanjima imaju najveću prometnu aktivnost, te iste izbjeći.

Ogromne gužve se očekuju u smjeru mora u vrijeme najudarnijih vikenda krajem srpnja i početkom kolovoza. Alternativne rute koje se najčešće koriste su državna cesta 1 koja vodi od Zagreba prema Karlovcu, kao i njezin nastavak od Karlovca prema Splitu. Vozači koji idu iz smjera Slavonije često koriste sljedeće dionice: čvor Popovača (A3)-Sisak (DC36)-Pokupsko-Pisarovina-Karlovac ili čvor Popovača (A3)-Sisak (DC36)-Petrinja (DC30)-Glina (DC37)-Gvozd (DC6)-Vojnić-Krnjak (DC1).

Također, zbog radova na zagrebačkoj obilaznici (A3) kod čvora Jankomir, ali i na autocesti A4 Zagreb-Goričan zbog radova na dionici kod čvora Sveta Helena, mogu se očekivati gužve i zastoji.

Obilazak za autocestu A6 Rijeka-Zagreb je starom cestom kroz Gorski kotar: Karlovac-Delnice-Gornje Jelenje-Rijeka.

Ukoliko dođe do poteškoća na autocesti A2 Zagreb-Macelj, vrlo često se koristi tzv. zagorska magistrala što je dio državne ceste 1: Zagreb-Zabok-Krapina-Macelj (granica sa Slovenijom). Doduše na to je cesti zatvoren dio između Krapine i Đurmanca, zbog saniranja prometnice. Radovi bi trebali potrajati još neko vrijeme, nemamo točan datum završetka, naglašavaju u HAK-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene