Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše varaju mladi

VIDEO: Kamera Nove TV prva u trezoru HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lažnih novčanica u vrijeme turističke sezone sve je više. Pokazuju to i najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Ekipa Nove TV ekskluzivno je ušla u trezor u kojem se kontrolira novac i provjerila razliku između pravog i krivotvorenog.

Šuštave i u svim valutama, novčanice se nalaze u glavnom trezoru Hrvatske narodne banke. U prostoriju, u koju druge televizijske kamere nikad nisu zašle, svakodnevno se slijeva sav sumnjiv novac, a ljeti i češće. 'Gdje je masa gotovine već u opticaju, postoje najveći rizici za proturanje gotovine', rekao je Boris Raguž, direktor trezora HNB-a.Upravo zato HNB ima opremu, koja provjerava autentičnost novca.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Slika nije dostupna Najviše krivotvore Eure Lažne ili prave novčanice - Znate li kako ih prepoznati?

2005. godine, nedaleko od Zagreba, u Svetom Ivanu Zelini, pala je najveća domaća ilegalna tiskara kuna. Iako je krivotvorina manje, ulov ni sada nije zanemariv. U prvih šest mjeseci ove godine otkriveno je čak 200 lažnjaka. Najomiljeniji su bili apoeni od 500 kuna. U samo zadnja dva mjeseca registrirali su čak 72 primjerka.  Više od američkih dolara i hrvatskih kuna, domaći kriminalci vole eure. Maloljetnici najčešće varaju. Skeniraju, grafički obrađuju, mijenjaju serijske brojeve, boju, kvalitetu papira....

No, posebne uređaje i oko stručnjaka teško će prevariti. 'Ukoliko novac primate na tržištu, sajmovima, obavezno ga treba provjeriti. Treba vidjeti osnovna zaštitna obilježja, a to su vodeni znak, nit, osjetiti dodirom ima li reljefnost, sliku', dodao je Raguž. 'Običnim građanima najlakše je lažnjak otkriti po tome da li metal mijenja sliku', rekao je Vlatko Tešanović.

Prstima ćete, primjerice, opipati je li novčanica masna, a samim time i lažna upozoravaju i u mjenjačnicama. Oni su na oprezu, prije nego što vam novac promijene, jeste li sumnjivi provjerit će infracrvenom kamerom. Kršite li zakon, dobit ćete do 10 godina zatvora. No, prevari li vas pak netko, morate to prijaviti policiji, jer ako taj novac završi negdje drugdje prijeti vam godina života u zatvoru.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene