Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

VIDEO Doznajte koliko je magareće mlijeko doista djelotvorno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih godina pojačano raste zanimanje za magareće mlijeko - i u svijetu i u nas. Pripisuju mu se različita svojstva, da liječi astmu, bronhitis, probleme s kožom, ali još uvijek nije do kraja poznato je li mlijeko magarice uistinu tako djelotvorno. Pitali smo stručnjake i evo što kažu!

Za svoje magarice dobro se brinu, a one im uzvraćaju kvalitetnim mlijekom. Narod kaže - jedan decilitar mlijeka dnevno liječi sve. Od problema s dišnim putevima, kožom i alergijama, popravlja i krvnu sliku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produktivna farma Unosan biznis: Litru magarećeg mlijeka prodaje za 400 kuna

>> Još jedan udar na džepove građana: Od danas skuplje mlijeko!

'U 95 posto slučajeva se pokazalo pozitivno i ljudi vide pomak u bilo čemu što su liječili mlijekom, u 5 posto slučajeva stvar ostane ista ili je pomak mali, ali nismo imali negativnih reakcija', kaže Katarina Ciganović, vlasnica farme magaraca.

Njegove blagotvorne učinke potvrđuju i stručnjaci. 'Tu su istraživanja vrlo egzaktna i kazuju da što se tiče mlijeka magarica ima vrlo dobar efekt na imuni sustav, spriječava kardiovaskularne bolesti, arterioskelrozu i cijelu drugi niz bolesti se može liječiti magarećim mlijekom', ističe Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Bogat je izvor vitamina, kalcija, fosfora, omega 3 masnih kiselina. 'Da' mlijeku, ali samo onom proizvedenom u kontroliranim uvjetima, kažu i liječnici.

'Magareće mlijeko ima definitivnu prednost pred ostalim životinjskim preparatima. ali treba naglasiti da kada je riječ o dojenačkoj dobi, koliko god je najsličnije majčinom mlijeku, nije dovoljno dobro da bi ga zamijenilo', kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

I dok se rasprave o djelotvornosti vode, prvi put u Hrvatskoj krenulo se u istraživanje magarećeg mlijeka. Znanstvenici istražuju mogućnosti njegove uporabe, tehnologije proizvodnje i kemijski sastav.

'Ne da je budućnost magarećeg mlijeka samo kod nas zagarantirano nego i u Europi', ističe Ivanković. Jer široki je spektar mogućnosti pred proizvođačima mlijeka od magarice. Od prehrambene, kozmetičke pa i farmaceutske industrije. I tako bi magarac, nekad simbol siromaštva, mogao postati dobar izvor zarade. Cijena se po litri mlijeka penje i do 600 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene