Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorila novu stranicu života

VIDEO: Bježala od kuće do 18. rođendana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dok je pio redovito je tukao i maltretirao mamu. Agresivno se ponašao prema svima. Mene i sestru nije toliko tukao, tek nas je nekoliko puta lupio. Mamu je često znao i tjerati iz kuće', Zorka Demo navela je incidente svoga oca zbog kojeg je bježala od kuće.

Zorka Demo od kuće je bježala do svog 18. rođendana, jer joj je smetalo što je otac ne pušta van te što roditelji ne opravdavaju njezinu vezu s 12 godina starijim dečkom. 'Razlog zbog kojega sam pobjegla od kuće je to što sam smatrala da iako imam sedamnaest godina imam pravo na svoja neka prava. Na to da izađem na kavu s prijateljicama. To nije ništa čudno, međutim ja to nisam mogla. Tata me je dva, tri puta pustio van i onda je prestao. Kada bih ga pitala mogu li van rekao mi je da što ja imam raditi po kafićima. Meni je tada prekipjelo i tada sam pobjegla od kuće i tako je sve počelo', ispričala je Zorka.

Pročitajte i ovo Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je Nestala tinejdžerica (16) nakon dva tjedna pronađena s ocem najbolje prijateljice (Foto: Allentown Police Department) Tajili vezu i planirali bijeg Nestala tinejdžerica (16) nakon dva tjedna pronađena s ocem najbolje prijateljice

Zorka je od kuće otišla dečku koji joj je rekao da mora nazvati policiju i reći im razloge zbog kojih je pobjegla od kuće. Poslušala ga je i nazvala policiju. 'Tada smo oboje završili na policiji. Morali su doći i moji roditelji. Ja sam zahtjevala socijalnu radnicu da me se već tada stavi u dom, no svi su mi govorili da nemam pravo na dom i socijalnu radnicu', kazala je Zorka.

U policiji je ispričala razloge odlaska od kuće. Policajci su procijenili da se radi o buntovnici bez pravoga razloga pa su joj kazali da joj ne treba socijalna radnica, te da nesuglasice pokuša riješiti s obitelji. Ustrajala je u nakani da pozovu socijalnu radnicu, a napomenula je i da otac zlostavlja cijelu obitelj. Tada ju je policija ipak pozvala. Socijalna radnica objasnila joj je da ima pravo na jednodnevni smještaj u prihvatilištu, no da se sljedećega dana mora vratiti kući. Tako je i bilo.

'Kada smo došli kod socijalne radnice ušli smo zajedno u kancelariju. Ona je samo pričala s tatom, samo je njegovu verziju saslušala', rekla je Zorka. Kada je vidjela da ljubavni jadi i zabrana izlazaka nisu dovoljni da bi je socijalna služba smjestila u dom i tako joj omogućila izlaske i viđanje dečka, Zorka je policiji i socijalnoj radnici ispričala kako otac zlostavlja sve u obitelji. Potkrijepila je to primjerima koje je i nama ispričala.

Cijela se priča zakomplicirala kada je otac doznao da je mladić s kojim je Zorka u vezi, bio u zatvoru zbog zlouporabe droga. Pod svaku je cijenu želio mladića maknuti od nje ili nju od njega. Kako je Zorka odbijala prekinuti vezu i zaprijetila da će ponovno pobjeći, zaključao ju je u sobu. No to je nije spriječilo da pokuša pobjeći skokom s balkona.

'Tada me ulovio i rekao mami da me čuva dok on ode u garažu po traku. Kada je došao s trakom prvo me je dignuo s kauča i pretresao. Zavezao mi je ruke i noge. Tako sam bila zavezana jedno pola sata dok je on išao tražiti mog dečka da ga ide ubiti', kaže Zorka te dodaje kako je otac svaki dan prijetio pištoljem da će ubiti njezinog dečka, da će ga imati tek kad ga on rasiječe na komadiće.

Reporteru 'Provjerenog', Zorkin otac ispričao je istu priču. Kazao je da ju je vezao jer više nije znao što bi s njom, no zanijekao je da joj je prijetio pištoljem. Zorka je unatoč vezivanju i zaključavanju ponovno pokušala pobjeći i uspjela. Tada je odlukom centra za socijalnu skrb smještena na opservaciju u Centar za odgoj Rijeka. No i od tamo je ubrzo pobjegla.

Od tada pa sve do rođendana skrivala se u unajmljenoj garsonijeri u Rijeci. Kako bi se zamaskirala stavila je umetke u kosu i promijenila boju. To joj je bilo neophodno jer ju je policija intenzivno tražila. Ni roditelji, a ni Zorka nisu vjerovali u pomoć institucija kako bi riješili nagomilane probleme. Kada je napunila 18 godina Zorka je otvorila novu stranicu života. Prvi je put nakon dva mjeseca prošetala Rijekom. Ona i Kristijan preselili su se u novi stan. Na to su se odlučili, tvrdi Zorka, kako je obitelj ne bi pronašla. Imaju i velike planove za budućnost. Zajedno planiraju otvoriti kafić. Zorka kreće u večernju školu. Problemi ni sada nisu iza nje. Nada se da će se otac s vremenom smiriti. Iako je sada ranjena i puna ljutnje i straha, nada se da će ipak moći ponovno uspostaviti normalne odnose s obitelji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene