Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zalutali u Jadran

Splitski profesor o kitovima koje su ribari snimili kod Šolte: ''Ne smije ga se uznemiravati''

U blizini Šolte uočeni su u subotu kitovi koji su zalutali u Jadransko more, doznaje se u nedjelju od profesora s Odjela za studij mora splitskog Sveučilišta Alena Solde.

"Radi se o tzv. velikom kitu ili perajaru koji su zaštićena vrsta i ne smije ga se uznemiravati," rekao je Soldo za Hinu.

Dodao je kako se ne može precizno znati koliko ih je bilo u blizini Šolte.

Pročitajte i ovo Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) ribari u čudu Pogledajte nove čudesne snimke: Pored Šolte je zapravo viđeno jato kitova

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVLJEN VIDEO Spektakularan prizor - kit snimljen kraj Šolte: "Ovo je top topova, ludilo!"

Podsjetivši da u Jadranskom moru kitovi ne žive jer za njih u Jadranu nema dovoljno hrane, profesor Soldo je kazao kako kitovi povremeno iz Mediteranskog mora zalutaju u Jadran.

Posljednji put kitovi perajari su u Jadranu viđeni prije tri godine kod Malog Lošinja.

"Pošto je Jadran zatvoreno more dogodi se katkad da se kitovi koji zalutaju u njega izgube i ne znaju se vratiti u Mediteransko more te se ponekad desi njihovo nasukavanje kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina na talijanskoj strani Jadrana", objasnio je Soldo.

Po njegovim riječima, kitovi-perajari su bezopasni za plovila na morskoj površini, ali mogu biti opasni za profesionalne snimatelje u podmorju.

"U takvim slučajevima, ovi kitovi znaju upotrijebiti svoje ogromne peraje koje mogu biti opasne po snimatelje ako ih udare njima", kazao je Soldo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene