U blizini Šolte uočeni su u subotu kitovi koji su zalutali u Jadransko more, doznaje se u nedjelju od profesora s Odjela za studij mora splitskog Sveučilišta Alena Solde.


"Radi se o tzv. velikom kitu ili perajaru koji su zaštićena vrsta i ne smije ga se uznemiravati," rekao je Soldo za Hinu.

Dodao je kako se ne može precizno znati koliko ih je bilo u blizini Šolte.

Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Pogledajte nove čudesne snimke: Pored Šolte je zapravo viđeno jato kitova

Kit u Jadranu snimljen blizu Šolte Spektakularan prizor - kit snimljen kraj Šolte: "Ovo je top topova, ludilo!"

Podsjetivši da u Jadranskom moru kitovi ne žive jer za njih u Jadranu nema dovoljno hrane, profesor Soldo je kazao kako kitovi povremeno iz Mediteranskog mora zalutaju u Jadran.

Posljednji put kitovi perajari su u Jadranu viđeni prije tri godine kod Malog Lošinja.

"Pošto je Jadran zatvoreno more dogodi se katkad da se kitovi koji zalutaju u njega izgube i ne znaju se vratiti u Mediteransko more te se ponekad desi njihovo nasukavanje kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina na talijanskoj strani Jadrana", objasnio je Soldo.

Po njegovim riječima, kitovi-perajari su bezopasni za plovila na morskoj površini, ali mogu biti opasni za profesionalne snimatelje u podmorju.

"U takvim slučajevima, ovi kitovi znaju upotrijebiti svoje ogromne peraje koje mogu biti opasne po snimatelje ako ih udare njima", kazao je Soldo. (Hina)