U blizini Šolte uočeni su u subotu kitovi koji su zalutali u Jadransko more, doznaje se u nedjelju od profesora s Odjela za studij mora splitskog Sveučilišta Alena Solde.


"Radi se o tzv. velikom kitu ili perajaru koji su zaštićena vrsta i ne smije ga se uznemiravati," rekao je Soldo za Hinu.

Dodao je kako se ne može precizno znati koliko ih je bilo u blizini Šolte.

Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Pogledajte nove čudesne snimke: Pored Šolte je zapravo viđeno jato kitova

Slika nije dostupna Spektakularan prizor - kit snimljen kraj Šolte: "Ovo je top topova, ludilo!"

Podsjetivši da u Jadranskom moru kitovi ne žive jer za njih u Jadranu nema dovoljno hrane, profesor Soldo je kazao kako kitovi povremeno iz Mediteranskog mora zalutaju u Jadran.

Posljednji put kitovi perajari su u Jadranu viđeni prije tri godine kod Malog Lošinja.

"Pošto je Jadran zatvoreno more dogodi se katkad da se kitovi koji zalutaju u njega izgube i ne znaju se vratiti u Mediteransko more te se ponekad desi njihovo nasukavanje kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina na talijanskoj strani Jadrana", objasnio je Soldo.

Po njegovim riječima, kitovi-perajari su bezopasni za plovila na morskoj površini, ali mogu biti opasni za profesionalne snimatelje u podmorju.

"U takvim slučajevima, ovi kitovi znaju upotrijebiti svoje ogromne peraje koje mogu biti opasne po snimatelje ako ih udare njima", kazao je Soldo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju