Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko se ne bi bunio

Hoće li Goli otok postati prvi hrvatski gay resort?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Upravo je Goli otok bio idealna destinacija za realizaciju jednog takvog projekta pošto nema lokalnog stanovništva, nekakvog mogućeg otpora što se uvijek pokazalo kao jedna određena prepreka', kaže Aljoša Babić.

Projekt 100, državna inicijativa da u funkciju stavi objekte poput Željezare Sisak, Golog otoka, vojnih objekata i brojnih državnih vila i tako poveća prihode, izazvao je velik interes. Na natječaj su pristigle stotine ideja i programa na koji način revitalizirati te nekretnine. Veliko zanimanje pobudila je bivša kaznionica na Golom otoku.

Ovi objekti godinama su propadali. Sad ih država želi staviti u funkciju. Zatražili su mišljenje, ideje i prijedloge javnosti. Samo u jučerašnjem, zadnjem danu natječaja, stiglo je 700 prijedloga.
Na ponudi su Željezara Sisak, niz vojnih objekata, hotela. Ukupno 100 projekata diljem Hrvatske koji bi trebali povećati prihode u državnoj, odnosno, blagajnama lokalnih jedinica samouprave.

Najveći interes ipak je iskazan za državne vile, od Dubrovnika, Visa, Lovrana do ove vile u Opatiji. Za nju je pristiglo najviše ponuda.
Velik interes pobudio je - Goli otok. Za bivšu kaznionicu pristiglo je 25 prijedloga. Jedni tu žele memorijalni centar, drugi turističke,zdravstvene ili znanstvene centre. A jedna od ideja je da se pretvori u veliki europski gay resort. Tu bi, kaže predlagač, LGBT osobe nesmetano uživale.

'Upravo je Goli otok bio idealna destinacija za realizaciju jednog takvog projekta pošto nema lokalnog stanovništva, nekakvog mogućeg otpora što se uvijek pokazalo kao jedna određena prepreka. Tu je moguće jednu marinu napraviti, razne turističke ture i prema južnom Jadranu, prema Trstu, Austriji', pojasnio je Aljoša Babić koji stoji iza prijedloga gay resorta.

VIDEO Evo što bivši zatvorenici predlažu za Goli otok

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika kaže da je država godinama pokazivala što misli o Golom otoku. Zatvorenici su tamo ostavili svoju krv i suze. Prvi su inicirali otvaranje memorijalnog muzeja - na razumijevanje vlasti nisu naišli. Smatraju da bi trebali biti uključeni u odlučivanje o sudbini ovog mjesta.

'Samo suludi ljudi mogu imati takve ideje da uopće mogu uživati na jednom takvom mjestu. To mjesto nosi duboku karizmu mučeništva, patnje i stradanja i samo jedno može biti u budućnosti, da ono ostane kao sjećanje, više nikad da se ne ponovi u budućnosti', kaže Marko Grubišić iz Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Sve je još u fazi ideja. Državni ured za upravljanje državnom imovinom sve pristigle prijedloge će analizirati i razgovarati s inicijatorima. Potom će se raspisati javni natječaj. Neki objekti će se prodati, neki ići u koncesiju ili najam.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Propadanje Imperijala - 6 TREBA OBNOVU Simbol obrane koji propada: "Unutra moramo ići u gumenim čizmama" Prodaja državnih vila: Ilustracija - 4 DNEVNIK NOVE TV PRVI UŠAO Nekada ljepotice sada zjape prazne i idu u prodaju po paprenim cijenama: "Atraktivne su ljudima, no kod nekih postoji jedna prepreka"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene