Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon neuspješne inicijative Europske komisije i zastoja u pregovorima o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, u petak će se u dvorcu Trakošćan susresti hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor na sastanku od kojega se očekuje napredak u rješavanju prijepora zbog kojega su blokirani hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom.


To će biti prvi sastanak Pahora s novom hrvatskom premijerkom otkako je ona preuzela dužnost, a njime će se nastaviti bilateralni pregovori na premijerskoj razini koji su započeli 24. veljače u dvorcu Mokricama u Sloveniji. Nakon oštrih riječi i međusobnih optužbi za propast inicijative europskog povjerenika Olija Rehna, visoki slovenski i hrvatski dužnosnici posljednjih tjedana šalju umirujuće poruke i ističu da pregovore treba pokrenuti s mrtve točke.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Vjerujem da je sastanak s Pahorom novi početak' Slika nije dostupna Otkazan sastanak slovenskih i hrvatskih parlamentaraca

'Otvorena sam za razgovore s Pahorom, nemam nikakvih kompleksa, kad god i gdje god, samo da se počnemo micati s točke s koje se ne vidi svjetlo na kraju', rekla je nedavno Kosor. Ona je aktualizirala raniji prijedlog da pravnici EK-a procijene prejudiciraju li hrvatski pristupni dokumenti granicu sa Slovenijom te najavila da je spremna saslušati i nove prijedloge, osobito one švedskog predsjedništva EU-a.

Pahor očekuje napredak

'Svakome od tih pitanja moramo zasebno pristupiti, zajedno s uključenim zemljama, prevladati razlike i ostvariti napredak u procesu integriranja Zapadnog Balkana u EU', rekao je Rehn.

Prema pisanju slovenskih medija, premijer Pahor očekuje da će se na prvom sastanku s Kosor postići korak naprijed u rješavanju graničnog pitanja. Službena Ljubljana ipak oprezno najavljuje da će to prvenstveno biti susret upoznavanja i gradnje povjerenja između dviju država.

Iz Bruxellesa u međuvremenu stižu signali da je nakon 'perioda razmišljanja' sazrelo vrijeme za nastavak pregovora Zagreba i Ljubljane kako bi se nastavio integracijski proces Hrvatske i ostalih regionalnih zemalja u EU-u. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i dalje smatra da je moguće pronaći rješenje.

Bildt pozvao na 'smirivanje retorike'

Otkako je 1. srpnja Švedska preuzela predsjedanje EU-om, šef švedske diplomacije Carl Bildt ponavljao je da je granični prijepor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje, dvije zemlje pozivao da 'smire retoriku' te da spor počnu rješavati konstruktivno i sa spremnošću za kompromis. On je ipak nedavno ustvrdio da je pitanje blokada koje neke članice EU-a postavljaju kandidatskim zemljama zapravo unutarnji problem EU-a, a ne problem između EU-a i kandidatske zemlje. Bilo je to prvi put da netko iz Unije to javno kaže.

Naznake da je za hrvatsko-slovenski spor sve više zainteresiran i Washington pokazale su se na nedavno održanom Croatia Summitu u Dubrovniku kada je zamjenik američke državne tajnice James Steinberg rekao da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije.

>> Podrška SAD-u u angažmanu oko graničnog spora

>> SAD želi rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora

>> 'Bildt se ozbiljno namjerava baviti rješenjem graničnog spora'

>> Rehn: Moguće je riješiti hrvatsko-slovenski spor

O tome je pitanju s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton razgovarao i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je rekao da administracija predsjednika Baracka Obame 's nadom iščekuje' susret Kosor i Pahora i želi da se 'stvari riješe'. (Hina)