Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vajgl nakon sastanka

'Bildt se ozbiljno namjerava baviti rješenjem graničnog spora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sloveniju čeka još mnogo posla da uvjeri Europu kako njezina blokada hrvatskih pristupnih pregovora nije pokušaj da se članstvo u EU iskoristi za povoljno rješenje graničnog prijepora s tom zemljom, ocijenio je u ponedjeljak slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl.

‘Čeka nas još mnogo posla. Većina zastupnika u Europskom parlamentu slovensko-hrvatski prijepor poznaje samo površno, pa dominira jedan opći dojam kako Slovenija pokušava iskoristiti bolju poziciju kako bi ostvarila svoj interes’, rekao je Vajgl na konferenciji za novinare na kojoj je iznio svoje prve impresije o radu novog saziva Europskog parlamenta u koji je izabran na izborima u svibnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kandidat za EU parlament optužuje Pahora 'Pahor ugrožava slovenski položaj' Slika nije dostupna Na strani Hrvatske Swoboda predložio EK da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu

Vajgl je dodao da će granični prijepor morati biti riješen kompromisom i da se u tom smislu slaže s Bildtom kako je potrebno sniziti razinu oštre retorike. Vajgl je nekadašnji ministar vanjskih poslova, a do nedavnog je izbora za člana Europskog parlamenta na listi stranke Zares kao slovenski zastupnik vodio odbor za vanjsku politiku. Vajgl je rekao da je prilikom nedavne sjednice Europskog parlamenta razgovarao sa Hannesom Swobodom koji smatra da Hrvatska i Slovenija u rješenju spora moraju poraditi na traženju rješenja, ali i sa zastupnicom Doris Pack, koju se smatra sklonom Hrvatskoj.

>> Prepustiti granični spor međunarodnom sudu

U z to, Vajgl se osobno susreo i sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom čija zemlja u drugoj polovici ove godine predsjeda EU-om, te se zanimao za njegove buduće poteze. ‘Mislim da se Bildt ozbiljno namjerava baviti rješenjem graničnog spora. Čini mi se da bi vrijedilo nastaviti ondje gdje je (sa svojom posredničkom inicijativom) završio povjerenik za proširenje Olli Rehn, a mislim da o toj mogućnosti ozbiljno razmišlja i sam švedski ministar vanjskih poslova’, rekao je Vajgl. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene