Policije je ovog vikenda na cestama puno više od uobičajenog. Pojačano provodi nadzor brzine, alkohola i droge. S jednom ophodnjom bio je i reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Galerija


Od ranog jutra zagrebački plavci na 13 punktova nastavljaju s akcijom Alkohol, droga i Brzina. Prvi na meti našao se Josip, no alkotest je pokazao da ništa nije popio. "Alkohol je glavni uzrok nezgoda na cesti znači brzina koliko toliko, ali alkohol definitivno", kaže.

Vezani članci Gužve na naplatnoj postaji Lučko Gužve prema moru: U Hrvatsku ušlo više od 100.000 ljudi, gotovo polovinu čine strani državljani Gužva na Vrhovcu Taktički potez? Bandić nakon špice obišao ulicu u kojoj se stvaraju nesnosne gužve, građani bijesni: ''To je kao da dođete provjeriti ima li gužve u kolovozu"

Policajac Stjepan sa svojim partnerom mijenja poziciju. Osim alkohola kontrolira i brzinu, a ubrzo zaustavljaju vozača koji je prekoračio dozvoljenu brzinu za 21 kilometar na sat. Predviđena kazna je 500 kuna. No vozač Damir je, s obzirom na to da nije kažnjavan, prošao s upozorenjem.

"Išao sam na roštilj, kasnim već malo pa sam malo stisnuo gas. Svi bi se trebali pridržavati pravila. Nemojte voziti kao ja", poručuje.

Oni koji se i nađu na nišanu radara, uvijek imaju i spremna opravdanja. "Kod brzine uvijek žurim se po dijete, u školu kasnim, na poslovni sastanak, uvijek ima nekih izgovora", kaže policajac Stjepan.

No izgovori rijetko pale. Policijske statistike bilježe porast broja vozača koji su uhvaćeni u raznim prometnim prekršajima.

Zagrebačka prometna policija u prvih osam mjeseci ove godine izdala je više od 100 tisuća kazni. Najviše zbog konzumacije alkohola i prekoračenja brzine. Samo prošle noći zbog alkohola bez vozačke dozvole ostalo je 104 vozača.

Oni koji se odluče na rizik, moraju biti spremni duboku posegnuti u novčanik. "Kazne se kreću u rasponu od 300 kuna, od najmanjih pa do najvećih koje mogu biti od 5-15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana", kaže Dalibor Marijan iz PU zagrebačke.

Uz pomoć posebnih testera zagrebački policajci kontrolirali su i prisutnost droge kod vozača. No od početka akcije niti jedan vozač nije uhvaćen u vožnji pod utjecajem bilo koje droge.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr