Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Lici više od 600 izbjeglih

Ukrajinske obitelji u Gospiću posjetili veleposlanik i župan: "Osjećajmo se kao kod kuće. Hrvati su nas primili čudnovato lijepo, s velikim srcem"

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych i Ličko-senjski župan Ernest Petry u Gospiću su na Uskrs održali sastanak s predstavnicima službi za zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, zahvalili se svima te sudjelovali s ukrajinskim obiteljima na uskrsnom ručku u Hotelu Ana.

U Lici je visoka razina prihvata Ukrajinaca po svim uvjetima i djeca polaze školu; to nisu samo lijepe riječi i geste, to je način prijateljskog i obiteljskog prihvata izbjeglih iz Ukrajine zbog ruske agresije, rekao je veleposlanik Kyrylych.

"Najsnažnija riječ koju vam nosim je zahvala. Mogu potvrditi da su Ukrajinci u Hrvatskoj, u Osijeku, u Lici i drugdje primljeni kao svoji, a to nas veseli, jer u ovom tužnom trenutku plača, puno znači dobiti takvu ruku podrške kakvu izbjeglice dobijaju od Hrvatske", dodao je ukrajinski veleposlanik.

U Ličko-senjskoj županiji je više od 600 izbjeglih Ukrajinaca, a kroz Prihvatni centar u Gospiću prošlo je skoro 700 osoba, s tim da je dio njih smješten i u Karlovačkoj županiji.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini PODACI UN-A Užas ukrajinske krize: Pred ratom pobjeglo 4,5 milijuna ljudi, od toga najviše u Poljsku

U gospićkom Hotelu Ana trenutno je smješteno 49 Ukrajinaca, a u Gospiću 97.

Župan Petry je naglasio da su spremni i za daljnji prihvat"„ovisno o potrebi ukrajinskog stanovništva", te je između ostalog iznio podatak da je za sada 15 Ukrajinaca našlo zaposlenje.

Medijima se predstavila obitelj Melnychenko sa četvero djece. Otac Andrii je rekao da se u Gospiću osjećaju kao kod kuće zbog toga jer su ih Hrvati "primili čudnovato lijepo, s velikim srcem".

Imali su tešku i hitnu situaciju sa zdravljem kćeri stare 11 mjeseci, koja je transportirana u Zagreb i operirana u najkraćem mogućem vremenu i sada je dobro. "Zahvalan sam zauvijek što smo dobil tu pomoć, čak i besplatno i vrlo kvalitetnu", rekao je.

Pročitajte i ovo Migranti preminuli pokušavajući doći do Europe, ilustracija Potonulo improvizirano plovilo Tragedija na obali: More izbacilo tijela 13 migranata, među njima šestero djece

Njegova je obitelj pravoslavne vjere, njima je danas Cvjetnica, "Vrbna nedelja", ali danas se, kaže, raduju uskršnjem kruhu i pisanicama, svemu uskršnjem, odlaze na molitve u katoličku katedralnu crkvu u Gospiću, jer, kako je naglasio, "Bog je jedan“.

U svoje ime i u ime svih drugih izbjeglih Ukrajinaca u Gospiću, bez obzira jesu li pravoslavne ili grkokatoličke vjere, rekao je da se svi mole istom Bogu za zdravlje, mir nad glavom i obiteljsku sreću.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene