Obavijesti Pretražite Navigacija
Europski parlament

Većina podržala brzi završetak pregovora s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika većina zastupnika Europskog parlamenta podržala je u Strasbourgu u raspravi o proširenju brzi završetak pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom da ona obavi preostali dio posla.

'Slažem se da je ove godine moguće završiti pregovore, a hoće li biti završeni ovisi o Hrvatskoj', rekao je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda u raspravi o napretku kandidatskih zemalja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koji će nakon rasprave glasovati o rezolucijama o napretku Hrvatske, Makedonije i Turske.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti Vanja Margetić, reporter Pregovori Čistoće i Holdinga Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka"

Swoboda je rekao da se Hrvatskoj treba priznati veliki napredak koji je dosada postigla, između ostalog i u borbi protiv korupcije. "Sada nitko nije zaštićen u borbi protiv korupcije, nitko nije iznad zakona i to je dobar signal", rekao je Swoboda. Parlamentarni izvjestitelj izrazio je nadu da će Slovenija riješiti svoje "unutarnjopolitičke probleme" što treba dovesti do ratifikacije arbitražnog sporazuma, koji je u Hrvatskoj već ratificiran. Što se tiče suradnje s Haškim sudom, Swoboda je rekao da što prije treba razriješiti nepoznanice oko dokumenata koje traži tužiteljstvo.

Jesu li dokumenti uništeni?

'Preostalo je riješiti pitanje nestalih dokumenata, jesu li ti dokumenti još uopće dostupni, jesu li uništeni. To još ne znamo i nadam se da će to uskoro biti riješeno. Osnovana je radna skupna, koju trebaju podržati i stručnjaci iz trećih zemalja, ali mislim da već ima indikacija da je napravljen dobar napredak u tom pitanju', rekao je Swoboda.

Njemački demokršćanin Bernd Posselt je, govoreći u ime Europske pučke stranke koja ima najbrojniju frakciju u Parlamentu, pozvao španjolsko predsjedništvo i Komisiju da učine 'sve što je potrebno kako bi Hrvatska mogla otvoriti do sada neotvorena poglavlja i kako bi Europski parlament ove godine mogao glasovati o pristupnom ugovoru s Hrvatskom tako da nam se mogu pridružiti ovdje u Parlamentu hrvatski kolege kao promatrači'.

Borba protiv korupcije, povratak izbjeglica

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl rekao je da je Hrvatska na vrhu popisa zemalja koje čekaju na pristup EU-u. Rekao je kako je važno da Hrvatska riješi bilateralna granična pitanja i s ostalim susjedima nakon što je potpisala arbitražni sporazum sa Slovenijom, zatim da uspostavi punu suradnju s ICTY-em, da nastavi s borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te ostvari napredak u povratku izbjeglica.

Zastupnica Zelenih Franziska Katharina Brantner istaknula je da se i njezina skupina zauzima za brzi ulazak Hrvatske u EU-u. 'Zeleni se zauzimaju za brzi ulazak Hrvatske, posebice u svjetlu napretka koji je ta zemlja napravila. Sa sigurnosnog stajališta to bi bila važna poruka za cijelu regiju', rekla je Brantner. Ona je upozorila da u Hrvatskoj nije na zadovoljavajući način riješeno pitanje zaštite prava homoseksualaca.

>> Pregovori s Hrvatskom su švedski prioritet

Iako se zauzimaju za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, Zeleni predlažu da se u tekstu rezolucije ne spominje 2010. kao godina završetka pregovora, kako stoji u prijedlogu rezolucije. Zastupnik Europskih konzervativaca i reformista (ERC) Charles Tannock rekao je da bilateralni problemi ne smiju usporavati pristup Hrvatske u EU-u. 'Ni Italija nije svojedobno stopirala ulazak Slovenije zbog granice i pitanja manjina', rekao je Tannock. Dodao je da je Hrvatska napravila veliki napredak u ispunjavanju mjerila. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene