Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika većina zastupnika Europskog parlamenta podržala je u Strasbourgu u raspravi o proširenju brzi završetak pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom da ona obavi preostali dio posla.


'Slažem se da je ove godine moguće završiti pregovore, a hoće li biti završeni ovisi o Hrvatskoj', rekao je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda u raspravi o napretku kandidatskih zemalja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koji će nakon rasprave glasovati o rezolucijama o napretku Hrvatske, Makedonije i Turske.

Swoboda je rekao da se Hrvatskoj treba priznati veliki napredak koji je dosada postigla, između ostalog i u borbi protiv korupcije. "Sada nitko nije zaštićen u borbi protiv korupcije, nitko nije iznad zakona i to je dobar signal", rekao je Swoboda. Parlamentarni izvjestitelj izrazio je nadu da će Slovenija riješiti svoje "unutarnjopolitičke probleme" što treba dovesti do ratifikacije arbitražnog sporazuma, koji je u Hrvatskoj već ratificiran. Što se tiče suradnje s Haškim sudom, Swoboda je rekao da što prije treba razriješiti nepoznanice oko dokumenata koje traži tužiteljstvo.

Jesu li dokumenti uništeni?

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Slika nije dostupna Dolazi Hannes Swoboda: Kakve vijesti donosi?

'Preostalo je riješiti pitanje nestalih dokumenata, jesu li ti dokumenti još uopće dostupni, jesu li uništeni. To još ne znamo i nadam se da će to uskoro biti riješeno. Osnovana je radna skupna, koju trebaju podržati i stručnjaci iz trećih zemalja, ali mislim da već ima indikacija da je napravljen dobar napredak u tom pitanju', rekao je Swoboda.

Njemački demokršćanin Bernd Posselt je, govoreći u ime Europske pučke stranke koja ima najbrojniju frakciju u Parlamentu, pozvao španjolsko predsjedništvo i Komisiju da učine 'sve što je potrebno kako bi Hrvatska mogla otvoriti do sada neotvorena poglavlja i kako bi Europski parlament ove godine mogao glasovati o pristupnom ugovoru s Hrvatskom tako da nam se mogu pridružiti ovdje u Parlamentu hrvatski kolege kao promatrači'.

Borba protiv korupcije, povratak izbjeglica

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl rekao je da je Hrvatska na vrhu popisa zemalja koje čekaju na pristup EU-u. Rekao je kako je važno da Hrvatska riješi bilateralna granična pitanja i s ostalim susjedima nakon što je potpisala arbitražni sporazum sa Slovenijom, zatim da uspostavi punu suradnju s ICTY-em, da nastavi s borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te ostvari napredak u povratku izbjeglica.

Zastupnica Zelenih Franziska Katharina Brantner istaknula je da se i njezina skupina zauzima za brzi ulazak Hrvatske u EU-u. 'Zeleni se zauzimaju za brzi ulazak Hrvatske, posebice u svjetlu napretka koji je ta zemlja napravila. Sa sigurnosnog stajališta to bi bila važna poruka za cijelu regiju', rekla je Brantner. Ona je upozorila da u Hrvatskoj nije na zadovoljavajući način riješeno pitanje zaštite prava homoseksualaca.

>> Pregovori s Hrvatskom su švedski prioritet

Iako se zauzimaju za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, Zeleni predlažu da se u tekstu rezolucije ne spominje 2010. kao godina završetka pregovora, kako stoji u prijedlogu rezolucije. Zastupnik Europskih konzervativaca i reformista (ERC) Charles Tannock rekao je da bilateralni problemi ne smiju usporavati pristup Hrvatske u EU-u. 'Ni Italija nije svojedobno stopirala ulazak Slovenije zbog granice i pitanja manjina', rekao je Tannock. Dodao je da je Hrvatska napravila veliki napredak u ispunjavanju mjerila. (Hina)