Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski Sabor

Većina nastavila odbijati amandmane na proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska većina popodne je nastavila redom odbijati zastupničke amandmane na prijedlog državnog proračuna za 2009., među kojima i onaj HNS-ovca Željka Vincelja kojim je tražio 108 milijuna kuna više za kapitalna ulaganja za autoceste.

Nakon što mu je amandman odbijen, Vincelj je poručio da je država, smanjenim izdvajanjima za autoceste, posebno one u Krapinsko-zagorskoj županiji prema Sloveniji, vozačima poručila da su 'građani drugoga reda'.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

Odbijen je i amandman Bore Grubišića (HDSSB) da se Republičkom fondu 'Kralj Zvonimir', za skrb o prognanicima, povećaju izdvajanja za 40 milijuna kuna, a za toliko smanje sredstva za mirovine boraca NOB-a.

Ministar regionalnog razvitka Petar Čobanković kazao je da su predviđena sredstva za tu namjenu dostatna.

Grubišić je, pak, upozorio da će se prognanici, posebno oni iz BiH i s Kosova, iseliti ako ta sredstva ipak ne budu dostatna, a oni su, naglasio je, demografska osnova krajeva u kojima žive, posebno u zapadnoj Slavoniji i na kninskom području.

Saborska je većina odbila niz amandmana HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha, uglavnom vezanih za lokalne projekte u Zagrebačkoj županiji, poput gradnje vodoopskrbnog sustava, uređenja groblja, mostova, rekonstrukciju cesta, itd.

Financijskim najtežim amandmanom Richembergh je tražio 118 milijuna kuna za izgradnju sustava odvodnje u Turopolju.

Nije prošlo ni nekoliko IDS-ovih amandmana kojima se tražio višemilijunsko povećanje proračunskih izdvajanja za dogradnju i gradnju škola u Istri i Primorju, kao i onaj kojim se 10 milijuna kuna više tražilo za izgradnju nove dvije trake pulske zaobilaznice.

Odbijen je amandman Vesne Pusić (HNS) kojim je tražila nešto više od 74 milijuna kuna za javni međumjesni prijevoz učenika 3. i 4. razreda srednjih škola, uz obrazloženje državnog tajnika Ministarstva obrazovanja Želimira Janjića da se to trenutno ne može financijski pokriti, ali da se planira u bliskoj budućnosti.

HNS-ova zastupnica zamjerila je HDZ-u da je prevario građane, jer je pred prošle parlamentarne izbore isticao kako je ostvario besplatni prijevoz učenika, ali da se to sada, ustvrdila je, pokazalo netočnim.

I u nastavku rasprave i glasovanja o amandmanima, zastupnici su zahtjeve za povećanjem proračunskih izdvajanja uglavnom predlagali kroz smanjenje na stavkama za SOA-u i MORH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene