Vaš glas zadržao se u Zagrebu. Na upit stanovnika Donjeg Vrapča, novinarka Barbara Golja provjerila je kako se tamo živi. Naime, riječ je o naselju koje nema ambulantu, trgovinu, bankomat. Žale se na opasan dotrajali most kojim svakodnevno prolaze, ali i na vrapčansku rupu.

Galerija


Između Vrapča i Jankomira, u bermudskom trokutu, nestaje civilizacije, javili su nam građani. "Nedostaju nam pošta, banka, ljekarna. Liječnik je preko pruge u Vrapču", tvrdi Ana iz Donjeg Vrapča te dodaje kako do tamo idu pješice jer ovdje nema javnog prijevoza. Imaju problem i s autobusnim stanicama. "Na staroj Samoborskoj znala sam ići na autobus jer radim u Jankomiru", tvrdi Štefica.

Andrei nedostaje i prirode, malo joj je zelenila, dok se Anka žali na to da su otišli mladi ljudi. "Mladi su otišli, pokupovali su stanove, ostali su samo stari ljudi. Imamo samo jedan Konzum. Ako nam se on zatvori, dućana nemamo", tvrdi Anka.

Filip objašnjava kako na autobusnu stanicu moraju ići preko mosta koji zimi zna biti zaleđen.

"Tu vam idu klinci s mamama, tu vam idu ljudi koji guraju kolica. Tu nemate nikakav lift, nemate ništa. Dolje, odavde 2 kilometra zračne linije, kod Doma sportova kod Zapadnog kolodvora, imate jedan prijelaz, jedan dugački zavoj, i tamo svakih mjesec dana netko pogine. Sad nema dva tjedna da je tamo na pruzi poginula žena. Rampa je stalno spuštena", detaljno pojašnjava Igor.

A vrapčanska crna rupa nije nastala odjednom, nego višedesetljetnim zanemarivanjima gradskih institucija. "Tu imate samo jednu izlaznu traku gdje je zapravo cijeli jedan grad, jer zapadni dio grada sad ima više od 300 tisuća stanovnika, oslonjen na tu jednu traku ili na Zagrebačku aveniju", tvrdi Igor.

"Najviše nedostaje kioska. Imamo jedan kiosk ovdje i to vam je to u cijelom kvartu. Najbliži imamo na 25 minuta dalje skroz u Malešnici", požalio se Filip.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.