Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska može završiti pristupne pregovore ove godine pod uvjetom da ispuni tražene uvjete za članstvo i u tome ima punu potporu Europske unije, izjavio je u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.


'Europska unija podupire ulazak Hrvatske. To će dati pozitivan signal regiji. Proteklih godina Hrvatska je napravila veliki napredak u pristupnim pregovorima, koji sada ulaze u završnu fazu i pregovore može dovršiti ove godine pod uvjetom da ispuni sve tražene kriterije za članstvo', rekao je Van Rompuy u izjavi nakon sastanka.

Vezani članci Slika nije dostupna EU države nesložne oko klimatske politike Slika nije dostupna Van Rompuy je prvi stalni predsjednik Europskog vijeća

Van Rompuy je naglasio važnost regionalne suradnje i poboljšanja odnosa sa susjedima, posebno naglašavajući Bosnu i Hercegovinu, koja ne bi smjela zaostati za ostatkom regije.

'Naš je zajednički cilj u sljedeće dvije godine stabilna Bosna i Hercegovina, čvrsto na putu prema euroatlantskim integracijama. Ona ne smije zaostati za ostatkom regije i Hrvatska tu ima ključnu ulogu', rekao je Van Rompuy te pozdravio nedavni dogovor između Hrvatske i BiH kojim se sprječava izbjegavanje služenja sudskih kazni bijegom u drugu zemlju.

'Pozdravljam potpisivanje arbitražnog sporazuma o granici sa Slovenijom i njegovu ratifikaciju u Hrvatskoj. Provedba toga sporazuma je vrlo važna za EU. To će stvoriti model za cijelu regiju jer to pokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu. Dobra regionalna suradnja na zapadnom Balkanu ključna je u procesu proširenja. Važno je raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa, riješiti granična pitanja i olakšati povratak izbjeglica', rekao je Van Rompuy, pozdravljajući konstruktivnu ulogu predsjednika Josipovića i njegov interes za jačanjem odnosa sa susjednim zemljama, posebice Srbijom. 'Tu ću poruku ponoviti i srbijanskom premijeru s kojim se danas sastajem', naglasio je.

Josipović: Nadam se novoj fazi u odnosima sa susjedima

Predsjednik Europskog vijeća također je rekao da se trebaju nastaviti reforme u raznim područjima.

'Na temelju dosad postignutog napretka, Hrvatska još mora poboljšati stvari u raznim područjima. Zahtjevi za punom suradnjom s ICTY-em ostaju bitni. Globalna financijska kriza je pogodila hrvatsko gospodarstvo, ali vjerujemo da to neće utjecati na pripreme za pristupanje EU-u', rekao je.

Predsjednik Josipović je rekao kako Hrvatska 'u potpunosti razumije važnost dobrih odnosa sa susjednim zemljama'. 'Sada se pripremaju novi sastanci i nadam se novoj fazi u suradnji s našim susjedima, uključujući i suđenja za organizirani kriminal i ratne zločine', rekao je Josipović.

On je rekao da je važno u reforme uključiti sve građane kako bi oni vidjeli koristi od njih. Josipović se nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća treba sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju