Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Reakcija na izvješće EK

Vajgl: Hrvatska mora 'poštovati dogovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl izjavio je da Hrvatska u procesu pristupanja Europskoj uniji mora 'poštovati dogovor o Ljubljanskoj banci'.

Komentirajući izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prema članstvu u EU, Vajgl je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da je upozorenja o potrebi daljnjeg napretka na nekim područjima prije nego Hrvatska postane punopravna članica pogrešno interpretirati kao znak da je članstvo Hrvatske još daleko ili da se proces proširenja odgađa, ali da je Hrvatsku potrebno upozoriti da 'mora poštovati dogovore i sporazume koje je zaključila'.

'To se odnosi i na dogovor o Ljubljanskoj banci i na dogovor o Neumu s BiH', rekao je Vajgl. Sličnu izjavu o Ljubljanskoj banci dao je za Slovensku televiziju televiziju i zastupnik u EP Alojz Peterle, nekadašnji predsjednik vlade i bivši ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Karl Erjavec (Foto: AFP) Ionako je slovenska vlada u ostavci Erjavec: "Susret Plenković-Cerar je moguć, ali bolje da do njega ne dođe" Slika nije dostupna Erjavec: "Slovenija će od Komisije tražiti posredovanje u sporu oko stare devizne štednje"

>> Slovenci u komentaru izvješća o monitoringu nisu zaboravili Ljubljansku banku

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ovih je dana više puta ustvrdio da očekuje da Hrvatska povuče punomoći Privrednoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci temeljem kojih one vode postupke protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, vezane za staru deviznu štednju hrvatskih štediša iz vremena bivše Jugoslavije.

Slovenski dužnosnici tvrde da problem Ljubljanske banke nije pravni spor između banke i štediša, nego multilateralno sukcesijsko pitanje o kojemu treba razgovarati u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. Tvrde da to proizlazi iz sporazuma o sukcesiji pravnih slijednica bivše SFRJ iz 2001, te iz onoga s čime se Hrvatska složila prilikom pregovora o zatvaranju poglavlja 4 u pregovorima s Europskom unijom, a odnose se na slobodan protok kapitala, zbog čega drže da bi Ljubljanskoj banci trebalo biti omogućeno poslovanje u Hrvatskoj.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene