Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađena akrobatska skupina

Uz pratnju MIG-ova Krila oluje doletjela kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje", koja je osvojila nagradu za ukupno najbolji nastup na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) održanom u Velikoj Britaniji, vratila se u ponedjeljak u Hrvatsku, a dočekali su ih ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač.

Prilikom dolaska, akro grupu Krila Oluje dočekala su i dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21, u sklopu redovitog uvježbavanja ciljeva u zračnom prostoru, priopćeno je iz MORH-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci za geopolitiku Odlazak 'Krila Oluje' propust je vojnih tajnih službi: 'Što oni uopće rade i tko ih kontrolira?' Slika nije dostupna 'Krila Oluje' Šest najboljih vojnih pilota napušta Hrvatsku - primamljiva ponuda s Bliskog istoka

Ministar Buljević istaknuo je kako je izrazito ponosan na pilote „Krila Oluje“ te kako je nagrada koju su osvojili veliki uspjeh za naše pilote i zrakoplovstvo.

„Došli smo čestitati našim pilotima koji su na najvećem aeromitingu osvojili najprestižniju nagradu. I ovim putem na najbolji mogući način počinjemo proslavu 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluje, čije ime i nosi akro grupa. Naši piloti pokazuju da hrvatsko borbeno zrakoplovstvo ima budućnost i da se svi trebamo potruditi da ga održimo“, naglasio je ministar Buljević.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao pilotima na postignuću i profesionalizmu te istaknuo kako su upravo ljudi najveća vrijednost Oružanih snaga.

Vođa akro grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je aeromiting Royal International Air Tatoo (RIAT) u Velikoj Britaniji poseban jer je najveći na kojem su uspjeli osvojiti nagradu.

„Užitak je bio tamo biti i predstaviti svoju državu na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu i pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu“, istaknuo je Barišić.

„Krila Oluje“ u 2016. nastupaju u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac vanjski lijevi i desni pratitelji.

Za nastup akrobatskoj grupi HRZ i PZO „Krila Oluje“ organizator aeromitinga Royal International Air Tatoo dodijelio je nagradu „King Hussein Memorial Sword“ za ukupno najbolji nastup. Nagrada se dodjeljuje u čast Jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj te manifestacije, a uručio ju je osobno njegov sin princ Faisal bin Hussein.

Aeromiting RIAT održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu, 2003. godine uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu.

Održan je 9. i 10. srpnja u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene