U sveučilišnoj knjižnici Vlada i HNB - uz pomoć europskih kolega -analizirali su posljednja tri tjedna od uvođenja eura. Govorilo se o inflaciji, stabilnosti, budućnosti... No, sve je to ostalo u drugom planu kad su na scenu zajedno stupili HDZ-ovi i SDP-ovi bivši ministri financija. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Galerija Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 1 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 5 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 2 +1 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 3

Uspješno uvođenje eura premijeru je izmamilo osmijeh na lice. Bolje odrađen projekt, kaže, ne pamti.

"Ne sjećam se da smo ijedan proces vodili ovoliko precizno, doslovno u dan, kad je riječ o ispunjavanju preporuka i obaveza kao što je to bio slučaj s europodručjem", kazao je Andrej Plenković.

Guverner HNB-a je, pak, sentimentalan. "Novčanice kune nose moj potpis i sa stabilnošću kune i cijena u kunama bavio sam se tijekom najvećeg dijela svoje profesionalne karijere", kazao je Boris Vujčić.

Sentimentalnostima tu nije bio kraj jer na scenu su stupili gotovo svi ministri financija u posljednjih 20-ak godina. I to - složno.

"Bilo je žučnih rasprava, ali nikada niste čuli ni od koga od nas da je išao ispod pojasa, nastojali smo se suprotstavljati argumentima. I na kraju krajeva, ovaj naš današnji zajednički dolazak ovdje to potvrđuje", rekao je Ivan Šuker, bivši ministar financija (2003. - 2010.).

Videozid: Fiskalizacija - 3 Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju - u najmanju su ruku zanimljivi

"Apsolutno se slažem. Uostalom, mi ministri financija uvijek smo optimisti. Neovisno jesmo li mi lijevi ili desni, uvijek je proračun bio u funkciji gospodarstva i njegova oporavka, i zato gospodarstvo i bilježi ove rezultate", kazao je Slavko Linić, bivši ministar financija (2011. - 2014.).

Neki su ipak vjerovali da će Hrvatska u eurozonu ući i ranije, a danas upozoravaju da na lovorikama ne treba spavati.

"Pred nama je teško razdoblje, desetak godina teškog, krvavog razdoblja i s inflacijom, i s velikim transformacijskim procesima, možda i neviđenim u povijesti. Dakle, bravo za ovo, ali pravi posao tek slijedi", kaže Mato Crkvenac, koji je bio ministar od 2000. do 2003.

A za svoj nekadašnji posao ne sumnjaju da je i dalje u najboljim rukama.

Paolo Gentiloni - 3 Europski povjerenik za gospodarstvo o uvođenju eura u Hrvatsku: "Ako padne inflacija, i stav hrvatskih građana postat će bolji"

"Drago mi je, evo, da je i Zdravko predao palicu definitivno najboljem ministru trenutačno u Vladi Andreja Plenkovića i da je to jedan kontinuitet ministara, i uvijek govorimo da institucija mora biti iznad čovjeka. Svi ovi ljudi tu radili su na jačanju institucije", smatra Boris Lalovac, bivši ministar financija (2014. - 2016.).

"Nitko od nas nije se rodio da bi bio ministar, i prije nas i poslije nas je kuća, institucija koja je važna i zato mi je drago da smo svi skupa ovdje. Uvijek je fokus na održivosti i stabilnosti javnih financija, pa to želimo i našem Marku Primorcu", rekao je Zdravko Marić, koji je na ministarskoj poziciji bio od 2016. do 2022.

Na pitanje hoće li osnovati neku udrugu, Marić je kroz smijeh odgovorio: "Evo, upravo smo zamalo osnovali sindikat ministara financija."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju