Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONFERENCIJA O EURU

Okupili se bivši ministri financija: "Bravo za ovo, ali pravi posao tek slijedi"

Aktualno Galerija Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 1 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 5 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 2 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 3 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
U sveučilišnoj knjižnici Vlada i HNB - uz pomoć europskih kolega -analizirali su posljednja tri tjedna od uvođenja eura. Govorilo se o inflaciji, stabilnosti, budućnosti... No, sve je to ostalo u drugom planu kad su na scenu zajedno stupili HDZ-ovi i SDP-ovi bivši ministri financija. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Uspješno uvođenje eura premijeru je izmamilo osmijeh na lice. Bolje odrađen projekt, kaže, ne pamti.

"Ne sjećam se da smo ijedan proces vodili ovoliko precizno, doslovno u dan, kad je riječ o ispunjavanju preporuka i obaveza kao što je to bio slučaj s europodručjem", kazao je Andrej Plenković.

Guverner HNB-a je, pak, sentimentalan. "Novčanice kune nose moj potpis i sa stabilnošću kune i cijena u kunama bavio sam se tijekom najvećeg dijela svoje profesionalne karijere", kazao je Boris Vujčić.

Sentimentalnostima tu nije bio kraj jer na scenu su stupili gotovo svi ministri financija u posljednjih 20-ak godina. I to - složno.

"Bilo je žučnih rasprava, ali nikada niste čuli ni od koga od nas da je išao ispod pojasa, nastojali smo se suprotstavljati argumentima. I na kraju krajeva, ovaj naš današnji zajednički dolazak ovdje to potvrđuje", rekao je Ivan Šuker, bivši ministar financija (2003. - 2010.).

Pročitajte i ovo Videozid: Fiskalizacija - 3 DVA SEKTORA PREDVODE Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju - u najmanju su ruku zanimljivi

"Apsolutno se slažem. Uostalom, mi ministri financija uvijek smo optimisti. Neovisno jesmo li mi lijevi ili desni, uvijek je proračun bio u funkciji gospodarstva i njegova oporavka, i zato gospodarstvo i bilježi ove rezultate", kazao je Slavko Linić, bivši ministar financija (2011. - 2014.).

Neki su ipak vjerovali da će Hrvatska u eurozonu ući i ranije, a danas upozoravaju da na lovorikama ne treba spavati.

"Pred nama je teško razdoblje, desetak godina teškog, krvavog razdoblja i s inflacijom, i s velikim transformacijskim procesima, možda i neviđenim u povijesti. Dakle, bravo za ovo, ali pravi posao tek slijedi", kaže Mato Crkvenac, koji je bio ministar od 2000. do 2003.

A za svoj nekadašnji posao ne sumnjaju da je i dalje u najboljim rukama.

Pročitajte i ovo Paolo Gentiloni - 3 ZA DNEVNIK NOVE TV Europski povjerenik za gospodarstvo o uvođenju eura u Hrvatsku: "Ako padne inflacija, i stav hrvatskih građana postat će bolji"

"Drago mi je, evo, da je i Zdravko predao palicu definitivno najboljem ministru trenutačno u Vladi Andreja Plenkovića i da je to jedan kontinuitet ministara, i uvijek govorimo da institucija mora biti iznad čovjeka. Svi ovi ljudi tu radili su na jačanju institucije", smatra Boris Lalovac, bivši ministar financija (2014. - 2016.).

"Nitko od nas nije se rodio da bi bio ministar, i prije nas i poslije nas je kuća, institucija koja je važna i zato mi je drago da smo svi skupa ovdje. Uvijek je fokus na održivosti i stabilnosti javnih financija, pa to želimo i našem Marku Primorcu", rekao je Zdravko Marić, koji je na ministarskoj poziciji bio od 2016. do 2022.

Na pitanje hoće li osnovati neku udrugu, Marić je kroz smijeh odgovorio: "Evo, upravo smo zamalo osnovali sindikat ministara financija."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene