Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporod pozvao Vladu

'Uštede ne smiju utjecati na obrazovni sustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod pozvao je Vladu da, u sklopu programa gospodarskog oporavka, razmisli o uštedama koje neće dovesti u pitanje funkcioniranje odgojno-obrazovnoga sustava.

Po tvrdnjama predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs prostor za uštede vidi u smanjenju broja prekovremenih sati, prava djece s teškoćama u razvoj, smanjivanju troškova prijevoza, te ukidanju škola s malo učenika, čemu se taj sindikat oštro protivi. Prekovremeni rad u školama stoji nešto više od 12 milijuna kuna mjesečno, odnosno 2,24 posto ukupne mase plaća u osnovnim i srednjim školama, što je najmanji postotak među svim javnim i državnim službama, poručio je Stipić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preopterećeni učenici Kreće se u reformu rasterećenja učenka Slika nije dostupna Krah Bolonjskog sustava Bolonja: 1500 studenata pada godinu?

U masi od 260 milijuna kuna, koliko iznose troškovi prijevoza zaposlenika osnovnih škola, sredstva u milijunskim iznosima sigurno odlaze i onima koji nemaju na njih pravo, ustvrdio je Stipić. Dodao je da se to, međutim, ne događa bez znanja ravnatelja, kao i to da prosvjetne vlasti imaju na raspolaganju učinkovit mehanizam prosvjetne inspekcije za sankcioniranje protuzakonitoga postupanja.

Po Stipićevim riječima, 'najbestidnije je mijenjanje osnovnoškolskog i srednjoškolskoga Državnog pedagoškog standarda jer su se zloporabama s izdavanjem rješenja učenicima s teškoćama u razvoju u pojedinim osnovnim školama 'umjetno' čuvali razredni odjeli'. Ukupan broj tih učenika u osnovnim školama prelazi tek 6,5 posto, a u srednjemu školstvu takvih učenika je tek nešto više od 1400, odnosno 0,72 posto, pa bi, rekao je Stipić, svakome trebalo biti jasno da se značajnijim smanjenjem toga broja ne mogu ostvariti veće uštede.

>> Vlada: Preporod se složio s odlukom o sastavu Pregovaračkog odbora

Preporod je također izračunao da za otpremninu bivšega predsjednika i aktualnoga člana Uprave Ine Tomislava Dragičevića učitelj mora raditi 63 godine. Osvrćući se na najavu ukidanja božićnica, regresa i dara za djecu, Stipić je pozdravio sindikalno napuštanje GSV-a kao i najavu svesindikalnog kongresa. Dodao je kako bi se sindikalci trebali odlučiti na generalni štrajk ako Vlada nastavi inzistirati na najavljenim izmjenama Zakona o radu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene