Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA KOLEKTIVNE KRIVNJE

Ustavni sud: "Velikogorički sud navijaču je prekršio ustavno pravo na slobodu"

Navijači, privođenje
Navijači, privođenje Foto: DNEVNIK.hr
Nakon što je odvjetnik jednog od navijača uhićenih i pritvorenih nakon incidenta u Desincu podnio tužbu Ustavnome sudu, vijeće te sudske instance u četvrtak je ustvrdilo kako je navijaču povrijeđeno pravo na slobodu, zajamčeno člankom 22. Ustava RH.

"Po ocjeni Ustavnog suda sutkinja istrage nije navela ništa iz čega bi proizilazilo da je upravo podnositelj kao pojedinac najprije sudjelovao, a zatim i doprinio počinjenju kaznenog djela izazivanja nereda koje mu se stavlja na teret. Navedeni propust, unatoč žalbenim prigovorima podnositelja nije saniralo ni izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici", stoji u odluci Ustavnog suda koju je u četvrtak donijelo šesteročlano vijeće, nakon što se odvjetnik jednog od pritvorenih navijača obratio toj pravnoj instanci.

Naime, nakon incidenta na autocesti kod Desinca kad je došlo do sukoba između navijača i policije, pritvorena su ukupno 42 navijača zbog sudjelovanja u neredima, a sutkinja velikogoričkog Županijskoga suda tu je odluku obrazložila sumnjom u kazneno djelo izazivanja nereda. Ustvrdila je kako se to odnosi na one koji sudjeluju u mnoštvu koje nasiljem ugrožava javni red i mir, što "isključuje individualizaciju poduzetih aktivnih radnji pojedinih sudionika u mnoštvu". 

Pročitajte i ovo Navijači napali policiju - 5 neredi na autocesti Svjedokinja divljačkog napada huligana na policajce: "Satima smo stajali u koloni i gledali konvoje policijskih automobila..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama na autocesti Brojat će se ispaljeni metci u sukobu s torcidašima, Božinović odlučno: "Ne vidim problem da se objave snimke"

S njezinim stavom složilo se i izvanraspravo vijeće.

Vijeće Ustavnoga suda čiju je odluku objavio Telegram, sada je zaključilo da je generaliziranje svih osumnjičenika bez uzimanja u obzir individualne krivnje i posebnih okolnosti kod svakog ponaosob, u suprotnosti u Ustavom zajamčenim pravom na slobodu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene