Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB NAVIJAČA I POLICIJE

Tri sutkinje donijele odluku, svi uhićeni navijači idu iza rešetaka: "42 osumnjičenika će provesti mjesec dana u istražnom zatvoru"

Aktualno Galerija Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Krajinović Galerija 1/2 >>
PU zagrebačka izvijestila je da su protiv 42 navijača koja su sudjelovala u tučnjavi u subotu kasno navečer podnesene kaznene prijave.

 

  • ispitani su navijači osumnjičeni da su u subotu navečer sudjelovali u izgredima na autocesti
  • istražni zatvor određen je za sve njih, ukupno 42
  • ministar Božinović je oštro osudio nasilje nakon utakmice Dinama i Hajduka. Smatra da policija nije bila nepripremljena, a da je sigurnosna procjena bila dobra i utemeljena
  • o neredima se oglasio i DORH

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

22:20 Tri sutkinje su odredile istražni zatvor za sve osumnjičenike, njih 42, radi opasnosti od ponavljanja djela.

"Postupak će ići svojim tijekom, a 42 osumnjičenika će provesti mjesec dana u istražnom zatvoru", navela je Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

20:16 O neredima huligana oglasio se i DORH.

"Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 22. i 23. svibnja 2022. ispitalo u svojstvu osumnjičenika uhićenih 42-oje hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. stavak 2. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su 31 punoljetni i 11 mlađih punoljetnih osumnjičenika, 21. svibnja 2022., kao pripadnici jedne navijačke skupine sudjelovali u grupi od oko 250 do 300 osoba i zaustavili promet na auto-cesti A1 za sva vozila, te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i nasrtali na policijske službenike. Osnovano se sumnja da su bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

U događaju je dvadeset policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede te su oštećena četiri službena policijska vozila, kao i inventar benzinske postaje.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih 42-oje osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku)", navodi DORH u priopćenju. 

19:27 "Još uvijek se čeka odluka suda u Velikoj Gorici. Do sada neviđena situacija, 42 uhićenih. Za svih 42 traži se istražni zatvor. Mogao bi ovo biti veliki problem. U istražni zatvor za sad ide deset navijača. Ročišta su podijeljena, preostala su još tri ročišta, a odluka bi mogla uslijediti iza 20 sati. Postavlja se pitanje kako će ih sve smjestiti u Remetinec, ako sud tako odluči. Zna se da imaju problem sa smještajem. Iz Ministarstva pravosuđa je ranije komuniciran problem sa smještajem. Neslužbeno doznajem da ovdje u Remetincu nema mjesta za njih 4, a kamoli za njih 40-ak.

Problem je što ih ne smiju staviti u iste sobe, ne smiju zajedno ići u šetnju....Kao mogućnost ostaje zatvor u Bjelovaru, no ni tamo baš nema mjesta. Ovo je izvanredna situacija i pitanje je kako će se zatvorski sustav postaviti prema ovome problemu", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. 

17:33 MOST-ov Marko Sladoljev nije samo političar već je i sam navijač, a za Novu TV komentirao je incident s navijačima i postojeći zakon. 

"Zadnjih deset godina nismo imali nerede na borilištima, već nerede na autocestama. Na stadionima je osiguranje vrlo dobro. Zadnji nered je bio 2010. godine. Taj postojeći Zakon se provodi dobro u smislu zabrane dolaska na utakmice. Takvih navijača, koji imaju zabrane dolaska ima više od 500 i to se strogo kontrolira. Znam ljude koji se moraju javiti na dan utakmice na policiju, ili policija dolazi kod njih doma. Mislim da se treba uspostaviti dijalog između navijača i policije. Zakon mora biti jednak za sve. Ovo je bila jedna frustriranost navijača zbog gubitka prvenstva i to svakako nije opravdano", kazao je. 

Ne misli da bi pomogli stroži zakoni. "Engleska nije rješila huliganstvo. Ona je rješila huliganstvo samo u Premiershipu. Mi do ovog nereda, naša navijačka scena je bila kamilica prema europskoj sceni", kazao je Sladoljev za Novu TV. 

17:24 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić potvrdio je da je do sada ispitano 10 navijača Hajduka i da im je određen istražni zatvor. "Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od ponavljanja od kaznenog djela. Prijeti im kazna od 6 mjeseci do 6 godina zatvora", izvijestio je Mikić. U 17 sati počelo je ročište za ostale navijače. 

17:16  "Od ovih 10 kojima je određen istražni zatvor samo dvojica su ranije kazneno osuđivane osobe. Jedan je baš zbog istovrsnog kaznenog djela s elementima nasilja i ovakvog ponašanja, dok ova ostala osmorica ranije nisu kazneno osuđivani. Nažalost, radi se o osobama vrlo mlade životne dobi godište 98, 99, 2001, 2002, 2003, zadnje imamo i jednog maturanta. Dakle, riječ je o osobama mlađe životne dobi", izjavila je Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici za Novu TV. 

17:06 PU zagrebačka izvijestila je da su protiv 42 navijača koja su sudjelovala u tučnjavi u subotu kasno navečer podnesene kaznene prijave. Priopćenje PU zagrebačke prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na događaj kod odmorišta Desinec o kojem smo jučer izvijestili javnost, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje nereda“ tijekom organizirane policijske preprate kombi vozilima i osobnim automobilima ukupno 1500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.

Za navedene osobe se sumnja da su 21. svibnja oko 21.30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organizirana preprata policijskih službenika, sudjelovali u mnoštvu od oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske postaje u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.

Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja prometa, trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku postaju i pratili kolonu vozila s navijačima.

S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili sredstva prisile nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.

U događaju je ozlijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske postaje.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja", stoji u priopćenju policije.

15:27 Desetorici navijača, koji su prvi privedeni na Županijski sud u Velikoj Gorici zbog optužbe za izazivanje nereda na autocesti A1 u subotu navečer, u ponedjeljak je određen istražni zatvor. Uskoro će i ostali biti dovedeni na sud u Velikoj Gorici.

Suci istrage velikogoričkog Županijskog suda zaprimili su u ponedjeljak prije podne prvi prijedlog za određivanje istražnog zatvora za 10 od ukupno 42 izazivača navijačkih nereda, kazala je glasnogovornica suda Kornelija Kallay Blažeković.

''Prema najavi, Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici će vrlo vjerojatno zatražiti određivanje istražnog zatvora za svih 42 uhićenika. Najvjerojatnije će ići četiri odvojena prijedloga za po 10 osumnjičenika u skupinama. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage velikogoričkog suda gdje su dežurne tri sutkinje'', rekla je Kallay Blažeković.

Precizirala je da se osumnjičenici terete za izazivanje nereda iz članka 324. stavka 2. Kaznenog zakona za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izjava iz KBC-a split Oglasila se splitska bolnica o dvojici propucanih navijača, sami su došli u bolnicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I HAC Osude nereda stižu sa svih strana: ''Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti''

15:00 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović oštro je osudio incident koji se dogodio u subotu nakon utakmice Dinama i Hajduka. Više o izjavi ministra OVDJE. 

14:40 Subotnji incident na autocesti komentirao je i premijer Andrej Plenković. "Osuđujem svako nasilje, posebno nad pripadnicima hrvatske policije", kazao je premijer u Banskim dvorima, ističući da je napad navijača na policiju na autocesti u subotu navečer "grozan događaj". Više o tome OVDJE. 

Većina osumnjičenih ispitana 

Većina uhićenika ima svoje izabrane branitelja, a dvojica ili trojica su iskoristila svoje pravo na privremenog branitelja u trenutku uhićenja te su svih 42 osumnjičenika ispitana ili se još uvijek nalaze na ispitivanju u tužiteljstvu, doznaje se na sudu.

Zagrebačka policija je ranije izvijestila da je nakon subotnjeg derbija na Maksimiru više stotina navijača Hajduka na odmorištu Desinec prema Splitu napalo 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača.

U napadu je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje te da je zbog kaosa, kojeg su izazvali izgrednici, autocesta između Zagreba i Karlovca bila zatvorena 12 sati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene