Glas iz Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Glas iz Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Naša priča o praznoj vukovarskoj socijalnoj samoposluzi pokrenula je Hrvatsku. Na njihovu je adresu stigla hvalevrijedna donacija - tona i pol brašna i 750 litara ulja.


Sve siromašnijima na krajnjem istoku Hrvatske donacija će tek privremeno olakšati život, a broj onih kojima trebaju osnovne stvari sve je veći.

Nenadu Bošnjaku iz Vukovara odlazak u socijalnu samoposlugu nije nepoznanica. Nade ovog puta ima. Naša priča o praznim policama vukovarske samoposluge o kojoj smo izvijestili u Dnevniku Nove TV, izazvala je reakcije.

"Odmah je reagirala jedna firma iz Pitomače koja je uplatila tonu i pol brašna i 750 litara ulja. Iza toga se uključila jedna mesna industrija koji su nam poslali salame", rekla nam je Irena Rajšić iz humanitarne udruge Duga.

"Ja sam danas dobio litru ulja i kilu šećera. Ja ću se osladiti sa žličicom šećera, ali što dalje?! Kako da djeci priskrbim nešto što ne mogu?", pita se Nenad, s početka priče.

71-godišnja Jelena Savić egzistira s mirovinom koja je manja i od nečijeg džeparca. "Jako mi puno znači. Ja imam mirovinu 597,65 kuna. Pa ja Vas pitam da li od toga mogu živjeti?! Kada platim obveze ostane mi 65 lipa", kaže ona.

Ivica Blažević i njegova supruga žive s 900 kuna na mjesec. Iako je Ivica hrvatski branitelj nema drugih prava, a da bi ih ostvario, kaže, morao bi se razvesti od supruge.

570 obitelji jednom na mjesec uđu na ova vrata. U bolje sutra ne vjeruju. Kažu kako se na Vukovar misli jednom godišnje. Tek pred obljetnicu pada grada.

Ova je donacija nažalost kratkoročno rješenje. S ovom će hranom 1500 korisnika socijalne samoposluge preživjeti tek- mjesec dana.