Ljetno sezonsko sniženje počinje tek za tjedan dana. Ali trgovci imaju pravo svoje proizvode i prije toga prodavati po nižim cijenama, samo pod drugim nazivom akcije.

Galerija


Iako već sada s izloga trgovina blješte natpisi poput "akcije" i "popusti", ljetno sezonsko sniženje počinje od 1. srpnja. Hrvati na sezonskim sniženjima sve više kupuju, a u nekim će se trgovinama proizvodi naći sniženi i za više od 50 posto.

Vezani članci Vozačica Autom uletjela u trgovinu i izazvala kaos, čista je sreća što nitko nije stradao Slika nije dostupna Nakon Zagreba, shopping groznica zahvatila cijelu Hrvatsku!

Ljetno sezonsko sniženje počinje tek za tjedan dana. Ali trgovci imaju pravo svoje proizvode i prije toga prodavati po nižim cijenama, samo pod drugim nazivom akcije. Niže cijene kupci su jedva dočekali.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača sezonska su sniženja dva puta na godinu. Ljetna počinju 1. srpnja i smiju trajati najviše 60 dana. I stara i nova cijena na proizvodu moraju biti jasno naznačene. Iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako Hrvati na sezonskim sniženjima - sve više kupuju.

"U Hrvatskoj smo posljednjih godina primijetili i trend većih popusta, poput 50 posto i na više, po uzoru na zemlje u Europi i svijetu, a sve zapravo kako bi se održala konkurentnost domaće trgovine", kaže Marina Sokač Saraga iz HGK-a.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača savjetuje kako bi se prije početka sniženja bilo dobro informirati o trenutačnim cijenama. "Svakako bi sad još do 1. srpnja naši potrošači trebali malo pogledati cijene, da im se ne dogodi da kupuju neke proizvode na sniženju - po većoj cijeni", rekao je Tomislav Lončar iz ove udruge.

Tijekom ljetnih mjeseci prodaja raste za 20 posto. Osim sniženja tome pridonosi i turistička sezona. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr