Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indeks: Istražni zahtjev protiv 69 osoba, pritvor za njih 27

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po dovršetku operativne akcije "Indeks" USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražne zahtjeve protiv 69 osumnjičenih - 22 povezanih s Ekonomskim fakultetom i 47 s Prometnim, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja, objavio je danas USKOK na svojoj web stranici.

U istražni centar Županijskog suda u Zagrebu tijekom jučerašnjeg dana nisu privedene sve osobe protiv kojih je podnesena kaznena prijava već samo one za koje je postojala zakonska osnova za privođenje. Od privedenih zadržano je 29 osoba, izvijestio je USKOK.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku

Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv 27 osoba.

Određivanje pritvora predloženo je u odnosu na one osumnjičenike koje se sumnjiči za počinjenje većeg broja kaznenih djela tako da zbog učestalosti vršenja kaznenih djela postoji opravdana bojazan od njihova ponavljanja. Pritvor je također predložen u odnosu na one osumnjičenike za koje postoji opasnost da bi boravkom na slobodi utjecali na svjedoke i druge sudionike u postupku.

Dio osumnjičenika prilikom ispitivanja kod istražnog suca priznao je počinjenje kaznenih djela za koja se sumnjiče te će se u odnosu na njih razmotriti primjenjivanje instituta donošenja presude u istrazi.

U odnosu na Ekonomski fakultet u Zagrebu istražni zahtjev je podnesen protiv 22 osumnjičenika među kojima se nalazi devet profesora i voditeljica studentske referade. Ostali osumnjičenici su posrednici, studenti te otac jedne studentice koji su davali mito.

Osnovano se sumnja da se petero osumnjičenika udružilo za činjenje kaznenih djela. Naime, M. Ć. i M. L. se sumnjiči da se tijekom 2008. u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje J. Lj., voditeljicu studentske referade, J. G., izvanrednog profesora, i M. S., vanjskog suradnika navedenog fakulteta, kako bi u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi većem broju zainteresiranih studenata omogućili polaganje ispita bez obzira na stvarno pokazano znanje ili bez pristupanja polaganju ispita iz određenih predmeta.

Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv posrednika M. Ć. i M. L. te protiv izvanrednog profesora J. G., vanjskog suradnika M. S., voditeljice studentske referade J. Lj., asistenta T. G. i studenta V. O. Studenti, odnosno njihovi roditelji, su za te usluge davali različite iznose novca osumnjičenicima M. Ć. i M. L. koji su potom od dobivenog novca dio davali voditeljici studentske referade J. Lj. kako bi sukladno njihovim traženjima i uputama studentima mijenjala ispitivače kod kojih su trebali polagati ispite. Na taj način im je osiguravala polaganje kod onih ispitivača na koje su mogli utjecati sami ili putem posrednika.
Osim navedenog, J. Lj. je na traženje studenata mijenjala broj izlazaka studenata na ispit u fakultetskim evidencijama te je brisala podatke o datumu polaganja ispita kako bi se studentima omogućio izlazak na ispit i prije dozvoljenog roka. Dio novca predavali su osumnjičenicima J. G. i M. S. te drugim profesorima i asistentima koji su, koristeći statuse profesora odnosno vanjskog suradnika, utjecali na druge profesore i asistente da studentima koje bi im uputili osumnjičenici M. Č. i M. L. upišu položeni ispit sukladno prethodnim dogovorima.

Na opisani način su zajednički postupali u više navrata. Tako je primjerice tijekom srpnja 2008. u Zagrebu, u okviru plana grupe, M. Č. u dogovoru sa jednom studenticom u namjeri da joj omogući bez regularnog polaganja ispita upisivanje ocjene za ispit iz predmeta Osnove ekonomije za što mu je studentica predala 1200 eura. Nakon toga je M. Ć. zatražio od J. G., izvanrednog profesora na Katedri za turizam, da osigura upis položenog ispita iz tog predmeta bez obzira na stvarno pokazano znanje. Osumnjičeni J. G. je sa B. K., redovnim profesorom na Katedri za Ekonomsku teoriju i profesorom iz ispita Osnove ekonomije, to i učinio. Naime, studentica uopće nije pristupila pismenom dijelu ispita, no unatoč tome joj je B. K. bez ispitivanja u indeks iz navedenog predmeta upisao ocjenu "dobar". Osumnjičeni J. G. je na takav način postupio ukupno u četiri navrata.

Jednako tako je D. M. T., redovna profesorica na Katedri za pravo i profesorica iz ispita Trgovačko pravo, u dva navrata iskoristila svoj položaj. Na traženje izvanrednog profesora J. G. upisala je jednom studentu, koji je prethodno dao novac M. Ć., ocjenu "dovoljan" iako ga nije niti vidjela već je indeks s upisanom ocjenom ostavila na oglasnoj ploči.

U drugom navratu je student novac predao osumnjičenom M. L. a potom je D. M. T., nakon posredovanja drugih profesora, upisala studentu ocjenu "dovoljan" budući da se student pozvao na poznanstvo sa M. Š. koja je redovna profesorica na istom fakultetu.

Također je V. B. S., profesorica na Katedri za trgovinu i profesorica iz ispita Veleprodajno i maloprodajno poslovanje, u dva navrata iskoristila svoj položaj i upisala studentima u indeks prolazne ocjene bez stvarnog polaganja ispita. Na sličan način je jednom studentu omogućeno polaganje ispita na Ekonomskom fakultetu od strane M. S., vanjskog suradnika na Katedri za financije, i T. G., asistenta na Katedri za Makroekonomiju i gospodarski razvoj.

U dva navrata je u takvom načinu polaganja ispita posredovala i M. Š., profesorica na Katedri za Ekonomiku poduzeća, na koju su se pozvali studenti prilikom upisivanja prolaznih ocjena. Tako je i T. V., profesor na Katedri za marketing, dogovorio upisivanje prolazne ocjene jednom studentu bez obzira na pokazano znanje a I. P., profesor na Katedri za financije i profesor iz ispita Financijsko ispitivanje tržišta, iskoristio je položaj i upisao prolaznu ocjenu jednom studentu na pismenom ispitu te posredovao za prolazak jedne studentice kod profesora J. G.

Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv posrednika M. Ć. i M. L. te protiv izvanrednog profesora J. G., vanjskog suradnika M. S., voditeljice studentske referade J. Lj., asistenta T. G. i studenta V. O.

U odnosu na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu istražni zahtjev podnesen je protiv 47 osumnjičenika među kojima se nalazi 11 profesora i jedna zaposlenica studentske referade.

Osnovano se sumnja da je D. B., prodekan za poslovanje navedenog fakulteta, dogovorio sa M. B. da će za četiri kandidata za upis na Fakultet, bez obzira na stvarne rezultate razredbenog ispita, osigurati upis na Fakultet što je kao član povjerenstva za razredbeni postupak i osigurao četvorici osumnjičenika. Za to je primio određene novčane nagrade u iznosima od 1000 do 2000 eura. Kandidati su formalno pristupali prijamnim ispitima i odgovarali su na zanemariv broj pitanja za koja su bili sigurni da znaju odgovor a ostala su pitanja, sukladno dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora.

Nadalje, osnovano se sumnja da je prilikom upisa na navedeni Fakultet, na poticaj osumnjičenih kandidata, protuzakonito posredovao profesor K. S. osiguravajući im prolazak na prijemnom ispitu. Osim navedenog, deset osumnjičenika se sumnjiči da su se udružili u zajedničko djelovanje kako bi studentima, koji su bili zainteresirani za plaćanje, za različite iznose novca omogućili upisivanje ocjena u indekse bez stvarnog polaganja ispita kod onih profesora s kojima su imali takav dogovor.

Osim prodekana D. B. osumnjičeni su i profesori K. S., J. R., A. S., D. B., V. K., S. M., I. B., M. M. te zaposlenica studentske referade N. P.

Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv prodekana za poslovanje D. B., posrednika M. B., osmero profesora K. S., J. R., A. S., D. B., V. K., S. M., I. B., M. M., zaposlenice studentske referade N. P. te posrednika Z. R., J. M., O. F., J. Dj., I. P., A. B., A. K., S. Č. i B. B.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene