Obavijesti Pretražite Navigacija
Trgovanje utjecajem

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg direktora u HEP-u zbog sumnji u namještanje poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je danas podignuo optužnicu protiv Ivice Martineka, bivšeg izvršnog direktora HEP-a zbog sumnji da je vršio pritisak na predsjednika natječajne komisije tvrtke HEP Toplinarstvo da zaposli nećaka predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića.

Predsjednik komisije Mario Marjanović medijima je poslao snimke razgovora s Martinekom iz kojih proizlazi da je direktor na njega vršio pritisak kako bi se zaposlio nećak predsjednika Uprave HEP-a.

Pročitajte i ovo Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda HEP pod povećalom "U aferi Plin za cent provode se izvidi", potvrdila šefica DORH-a Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Saborski maraton U Saboru opet noćna rasprava? "Točku su stavili na dnevni red kada njima odgovara"

Podsjetimo, Martinek je potom podnio ostavku zbog "moralnih razloga".

USKOK je, podigao optužnicu protiv hrvatskog državljana I. M. (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Optužnicom se okrivljeniku, kao odgovornoj osobi jednog trgovačkog društva, stavlja na teret da je, od početka studenoga do 7. prosinca 2016., u Zagrebu, nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, koristeći se autoritetom svoga položaja, od podređene mu osobe i člana Komisije za zapošljavanje zatražio da se zaposli osoba koju je on predložio. Osoba od koje je traženo zapošljavanje upozorila je okrivljenika da bi to predstavljalo kršenje zakona jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji, no okrivljenik mu je rekao da bez obzira na navedeno mora zaposliti osobu koju on predlaže te neka pripremi pitanja i odgovore koji će se predati toj osobi kako bi se pripremila i tako ostvarila prednost u odnosu na druge kandidate. Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovore s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj, a ne osoba koju on predlaže. Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno", navodi se u priopćenju HEP-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene