Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je podigao optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec, i još dvije osobe, zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.


Optužnicom se ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec , i pročelnici Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su, od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine, na traženje suvlasnika jednog trgovačkog društva, poduzele radnje u namjeri pogodovanja njegovoj tvrtki.

Vezani članci Velika akcija policije, ilustracija USKOK podignuo optužnicu protiv 23 osobe: Država ostala bez više od sedam milijuna kuna? Čakovečki gradonačelnik zaplakao pred novinarima zbog prijetnji smrću - 4 Izmislio prijetnje, Grbin i Borzan ga tješili kad je plakao, a sad je nakon podizanja optužnice zatražio prestanak članstva u stranci i Saboru

On je unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna.

Sud odbio žalbu na istragu protiv Nade Čavlović Smiljanec

Naime, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se navedenom društvu odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, pročelnica Porezne uprave je podređenim poreznim službenicima nalagala postupanje u cilju realizacije traženja suvlasnika trgovačkog društva, a ravnateljica Porezne uprave je autoritetom ravnateljice, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od pročelnice zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu iako je znala da se doneseno rješenje o ovrsi, nakon što je dostavljeno poreznom dužniku, mora bez odgode dostaviti Financijskoj agenciji na provedbu, te da se nastavi s obradom već odbačenog zahtjeva za otpis poreznog duga s osnove kamata.

Pročelnica je tako trgovačkom društvu omogućila da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine nastavi nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa.

Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju