Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo financija danas je reagiralo na tvrdnje iz Ureda predsjednika da je tumačenje Ministarstva o povećanju proračuna tog ureda tendenciozno.


Iz Ministarstva je priopćeno kako je neosporno da se korištenje sredstava državnog proračuna mjeri u odnosu na stvarno potrošena sredstva, a ne u odnosu na planirana, što znači da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske, kako je taj ured i tražio, za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010., a ne 9,7 posto.

Proračun za 2011. izrađen je s ciljem ostvarenja fiskalne konsolidacije, proračunskih ušteda uz nesmetano ispunjavanje svih obveza koje proračun ima u odnosu na isplatu mirovina, zdravstvene zaštite, rodiljnih naknada, dječjeg doplatka i plaćanja kamata, u uvjetima smanjivanja poreznog opterećenja kroz ukidanje kriznog poreza i snižavanje stopa poreza na dohodak.

Vezani članci Sjednica Vlade - 3 Vlada prihvatila amandman SDP-ovke koji će pomoći djevojčicama i ženama, a stiže i dugo čekani lijek za koronu Andrej Plenković Vlada odbila dati 10.000 eura "za podešavanje Plenkovićevih radara"

>> Svađa Kosor i Josipovića: 'Pomiješali smo kruške i jabuke'

>> Josipović: Premijerku je uhvatila predizborna nervoza

Sukladno tome na prijedlog Vlade RH Hrvatski sabor je 30. kolovoza 2010. godine donio zaključak o zamrzavanju ukupnih rashoda u 2011. U cilju zamrzavanja ukupnih rashoda, njihovog udjela u BDP-u sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, Vlada je donijela brojne mjere štednje uključujući snižavanje i nakon toga zamrzavanje plaća, ukidanje indeksacije mirovina, smanjenje svih vrsta troškova poslovanja i drugo, stoji u priopćenju.

Vlada je 6. listopada 2010. donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2011. do 2013., kojima je predložen limit za Ured predsjednika u iznosu od 42,4 milijuna kuna, odnosno na razini očekivanog izvršenja proračuna Ureda predsjednika.Ured predsjednika je putem dopisa 22. listopada 2010. zatražio povećanje limita na 55,5 milijuna kuna, odnosno tražio je i dobio za 2011., u uvjetima zamrznutih rashoda i stezanja državnog proračuna, 37,4 posto više sredstava u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. Vlada i Ministarstvo financija su sukladno ekonomskim okolnostima našli način da zadovolje zahtjev Ureda predsjednika i Hrvatski sabor je izglasao proračun u kojem je zahtjevima Ureda predsjednika udovoljeno, ističe se.

Sukladno načelu transparentnosti koje primjenjujemo, sve navedeno može se vidjeti u dokumentima državnog proračuna koji se objavljuju u Narodnim novinama, na internetskim stranicama Vlade i Ministarstva financija na mjesečnoj i godišnjoj razini. Svim građanima dostupni su podaci o planu i izvršenju državnog proračuna za svakog proračunskog korisnika, pa time i Ureda predsjednika, zaključuje se u priopćenju ministarstva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju