Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo financija

'Ured predsjednika je tražio i dobio 37,4 posto više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo financija danas je reagiralo na tvrdnje iz Ureda predsjednika da je tumačenje Ministarstva o povećanju proračuna tog ureda tendenciozno.

Iz Ministarstva je priopćeno kako je neosporno da se korištenje sredstava državnog proračuna mjeri u odnosu na stvarno potrošena sredstva, a ne u odnosu na planirana, što znači da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske, kako je taj ured i tražio, za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010., a ne 9,7 posto.

Proračun za 2011. izrađen je s ciljem ostvarenja fiskalne konsolidacije, proračunskih ušteda uz nesmetano ispunjavanje svih obveza koje proračun ima u odnosu na isplatu mirovina, zdravstvene zaštite, rodiljnih naknada, dječjeg doplatka i plaćanja kamata, u uvjetima smanjivanja poreznog opterećenja kroz ukidanje kriznog poreza i snižavanje stopa poreza na dohodak.

Pročitajte i ovo Nabava Pantovčak - 3 Nabava na Pantovčaku Novac, čini se, nije problem u Uredu predsjednika: Samo za rezano cvijeće izdvojeno 25.700 eura Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

>> Svađa Kosor i Josipovića: 'Pomiješali smo kruške i jabuke'

>> Josipović: Premijerku je uhvatila predizborna nervoza

Sukladno tome na prijedlog Vlade RH Hrvatski sabor je 30. kolovoza 2010. godine donio zaključak o zamrzavanju ukupnih rashoda u 2011. U cilju zamrzavanja ukupnih rashoda, njihovog udjela u BDP-u sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, Vlada je donijela brojne mjere štednje uključujući snižavanje i nakon toga zamrzavanje plaća, ukidanje indeksacije mirovina, smanjenje svih vrsta troškova poslovanja i drugo, stoji u priopćenju.

Vlada je 6. listopada 2010. donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2011. do 2013., kojima je predložen limit za Ured predsjednika u iznosu od 42,4 milijuna kuna, odnosno na razini očekivanog izvršenja proračuna Ureda predsjednika.



Ured predsjednika je putem dopisa 22. listopada 2010. zatražio povećanje limita na 55,5 milijuna kuna, odnosno tražio je i dobio za 2011., u uvjetima zamrznutih rashoda i stezanja državnog proračuna, 37,4 posto više sredstava u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. Vlada i Ministarstvo financija su sukladno ekonomskim okolnostima našli način da zadovolje zahtjev Ureda predsjednika i Hrvatski sabor je izglasao proračun u kojem je zahtjevima Ureda predsjednika udovoljeno, ističe se.

Sukladno načelu transparentnosti koje primjenjujemo, sve navedeno može se vidjeti u dokumentima državnog proračuna koji se objavljuju u Narodnim novinama, na internetskim stranicama Vlade i Ministarstva financija na mjesečnoj i godišnjoj razini. Svim građanima dostupni su podaci o planu i izvršenju državnog proračuna za svakog proračunskog korisnika, pa time i Ureda predsjednika, zaključuje se u priopćenju ministarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene