Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je potrošio Ured predsjednika?

Svađa Kosor i Josipovića: 'Pomiješali smo kruške i jabuke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I predsjednik i premijerka ponovno su u svađi i to zbog novca.

Nakon što ga je predsjednica Vlade prozvala za rastrošnost na Pantovčaku, potražili smo odgovor predsjednika Ive Josipovića. On je sve pripisao njezinoj predizbornoj nervozi. O istim troškovima i on i ona imaju svoje tumačenje.

Pročitajte i ovo Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Izvana gladac, iznutra jadac Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu'' Slika nije dostupna 300 milijuna kuna manje Oštri rezovi i nikad manji proračun vojsci

Šetnju Brodarskim institutom omele su kritike iz Banskih dvora. Na naše pitanje o optužbama za rastrošnost, predsjednik nije bio blag. 'Izgleda da je neka predizborna nervoza pa je to rezultiralo izjavom, ja bih samo rekao da je pozdravljam jer ona najbolje govori da stvari u proračunu ne štimaju. Naime, podaci kojima je netko brifirao premijerku su potpuno pogrešni', rekao je Josipović.

>> Ministarstvo financija: Premijerka Kosor iznijela je točne podatke

>> Josipović: Premijerku je uhvatila predizborna nervoza

Onaj tko je to učinio za nju, izračunao je: troškovi Ureda predsjednika itekako su povećani, za 37,4 posto. Predsjednikov broj, međutim, razlikuje se od njezinih. Novcem iz proračuna, kaže, nisu bili na dobitku. 'Realno nije povećan ni za jednu kunu, on je povećan za 9,7 posto', rekao je Josipović. Za službena putovanja, izdvajaju više novca i to zato jer je Vlada odlučila da će svi koji oni koriste državni zrakoplov dijeliti troškove.

No, zrakoplov se u službenom odgovoru Ministarstva financija, preko kojeg je premijerka ekspresno odgovorila na kritiku ni ne spominje. Josipovićev ured, pišu, lani je potrošio 40 i pol milijuna kuna. Ove godine dobili su 55, što je njihovom računicom dovelo do povećanja o kojem premijerka govori.

'Pomiješali smo kruške i jabuke'

Čim je stigla reakcija iz Vlade, predstojnik Josipovićevog ureda Joško Klisović pozvao je novinare. Prošle im je godine, pojašnjava, odobreno 50 milijuna. Sav iznos iz proračunske blagajne nisu i potrošili. I Vlada je to, tvrdi, pobrkala.

'Tu smo pomiješali kruške i jabuke. Pomiješali smo proračun u iznosu koji je odobren Uredu predsjednika i ono što je Ured stvarno potrošio. Umjesto da Ured predsjednika dobije pohvale što je uštedio dobrim upravljanjem državnog novca, mi smo dobili osudu', rekao je Joško Klisović, predstojnik Ureda predsjednika.

'Ja bih to nazvao tendencioznim tumačenjem i mirišem zlonamjeru', dodao je. Prava slika stvari zapravo bi se trebala vidjeti na kraju godine. Zlonamjerno ili ne, jedno je sigurno. Novac oko kojeg se predsjednik i premijerka svađaju, nije njihov, već hrvatskih poreznih obveznika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene