Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Ured predsjednice oglasio se o tvrdnjama ministra BiH Dragana Mektića da je Hrvatska vrbovala vehabije da prenose oružje u BiH kako bi se opravdale tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružje i eksploziva, dok je ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne suradnje dviju država.

Vezani članci Željko Komšić (Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix) Oštre reakcije iz BiH, Željko Komšić napao Grabar-Kitarović: "Ona je nestabilna, ne BiH" Dragan Mektić (Foto: AFP) "Hrvatsku predsjednicu treba pitati o tvrdnjama o opasnosti od islamskog radikalizma"

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Ured predsjednice u četvrtak je kazao da "nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije".

Reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova istaknulo je kako "u cijelosti neosnovane i krajnje tendeciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države".

Ministarstvo dodaje kako Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO saveza i Vijeća Europe ostaje u potpunosti opredijeljena po pitanju suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima. (Hina)

Nepravomoćna presuda: Miroslavu Maškarinu dva milijuna kuna