Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravobraniteljica za djeci i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta uputili su vozačima poziv na oprez uoči početka nove školske godine.


S početkom školske godine na hrvatskim prometnicima naći će se 42 tisuće novih sudionika u prometu pa policija, pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine u sklopu akcije 'Poštujte naše znakove' pozivaju vozače na oprez, posebice u zonama škola, roditelje da vode računa o prijevozu djece, a djecu da se pridražavaju pravila ponašanja u prometu.

Vezani članci Pijavica u Istri 6500 munja u dva sata: Snažno nevrijeme zahvatilo Istru, snimljene i tri pijavice Slika nije dostupna Ova priča je Hrvatsku zatekla nespremnu! Hoće li se nešto mijenjati

Iako se broj smrtno stradale djece od 1995. kad je pokrenuta akcija znatno smanjio, policija upozorava da se promijenila struktura nesreća s najtežim posljedicama jer su djeca prije najviše stradavala kao pješaci a sada kao putnici u automobilima.

Posebno zabrinjava što su djeca putnici najčešće stradala u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti najsigurnija. No, stvarnost je drugačija jer mnogi djecu voze na prednjim sjedalima ili u sjedaliciama koje ne ispunjavaju osnovne sigurnosne uvjete.

Roditelji vodite računa kako prevozite djecu

"Tu su djeca najmanje kriva pa pozivamo roditelje da vode računa kako prevoze djecu. Mislim da je apsurdno da mi kažanjavamo roditelje zbog sigurnosti njihove vlastite djece", rekao je na konferenciji za novinare u Ravnateljtvu policije voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataja.

Policijska statistika pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama stradalo 566 djece, od čega je jedno dijete smrtno stradalo kao pješak, a 74 ih je teško ozljeđeno. Čak 344 djeteta ili njih 68 posto stradali su kao putnici, 154 djeteta ili 27,2 posto kao pješaci te 68 ili 12 posto kao vozači, najčešće bicikala.

Broj poginule djece u sedam mjeseci 2016. u odnosu na isto razdoblje lani manji je za 85,7 posto što u brojkama znači da je u sedam mjesci 2016. smrtno stradalo jedno dijete dok ih je lani stradalo sedmero. Teško ozljeđene djece je više za 19,4 posto.

Iako je broj smrtno stradale djece na početku akcije 'Poštujte naše znakove' 1995. iznosio 52 u odnosu na prošlogodišnjih osam u policiji nisu zadovoljni pa će i ove godine provoditi brojne aktivnosti koje uključuju pregled cesta, prijelaza i signalizacije u školskim zonama.

Policajci će s prvašićima u školi razgovarati o sigurnosti u prometu

Policajci će tijekom rujna održati predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola kako bi upoznala djecu s osnovnim pravilima sigurnosti u prometu te će im podijeliti reflektirajuće kišne kabanice. Policajci će biti nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Tijekom rujna prometni policajci će svakodnevno pojačano pokrivati zone škole, nadzirati promet, brzinu kretanja, nepropisno zaustavljena i parkirana vozila i pomagati djeci da što lakše i sigurnije pređu preko ceste, rekao je Mataja. Dodao je da će angažirati i pripadnike prometne jedinice mladeži te da će policija nadzirati autobuse za organizirani prijevoz djece.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić rekla je da ne treba zaboraviti ni učenike trećih i četvrtih razrerda koji prvi put sama polaze u školu. Roditeljima savjetuje da preko vikedna pređu put do škole kako bi djecu upoznala s tom trasom.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin također je pozvao sudionike u prometu da pripaze na djecu jer prvi dan prvašićima treba biti radost. "Uspjet ćemo onog trenutka kad statistika bude na nuli", zaključio je Klarić.

Savjeti roditeljima

Policija savjetuje roditeljima da djeci ukažu na potencijalne opasnosti u prometu, vježbaju s njima sigurno prelaženje kolnika te im objasne svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja. Ako je dijete prvoškolac posebnu pažnju treba poseveti putu do i iz škole, pri čemu treba odabrati najsigurniji put, ukazati na opasna mjesta i uvježbati s djetetom kretanje po njemu.

Dijete treba ispraviti kad napravi pogrešku, ali i nagraditi ga ako usvoji i primjeni određena prometna pravila, kažu u policiji, koja također savjetuje roditeljima da vlastitim primjerom pokažu djetetu ispravan način ponašanja u prometu.

Roditelji ne bi smjeli nikada u pratnji djeteta, čak ni kad im se žuri raditi prometne prekršaje. Također, roditelji u situaciji kad dočekaju dijete pred školom to ne bi smjeli raditi na suprotnoj strani ulice, a djecu u vozilima treba prevoziti na propisan način.

Ako se dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti trba imatu odjeću i obuću svjetljivih boja. Dijete do 150 centimetara visine mora biti smješteno i svezano u sjedalicu ili postolje. Sjedalica mora biti standardizirana, mora proći terstiranja i biti prilagođena uzrastu i dobi djeteta. Kazne za nevezivanje je 500 kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju