Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažni Ozempic

Što učiniti ako vam se u rukama nađe lažni lijek? "Ne uzimajte ga, odmah se javite liječniku ili u ljekarnu gdje ste ga podigli"

Aktualno Galerija Mirela Marković, dr. med. spec. obiteljske medicine Mirela Marković, dr. med. spec. obiteljske medicine Foto: Dnevnik Nove TV Liječnica Liječnica Foto: Dnevnik Nove TV Lijekovi - 2 Lijekovi - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Lijekovi - 1 Lijekovi - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Lažni lijek Galerija 1/5 >>
Zbog krivotvorenog lijeka stiglo je upozorenje Hrvatske agencije za lijekove. Krivotvoreni lijek Ozempic se nedavno pojavio na hrvatskom tržištu. To je primarno lijek za dijabetes, no zato što je pomagao u mršavljenju, za njim je vladala prava pomama.

Kažu da su pakiranja označena na njemačkom, a potječu od veleprodaje iz Njemačke i Austrije. Vanjsko je pakiranje jednako originalu, ali razlika je jedino u brizgalici. Iz HALMEDA poručuju kako za sada nemaju prijavu krivotvorenog lijeka u našoj zemlji.

Više informacija o tome kako prepoznati da je riječ o krivotvorenom lijeku uživo je javila reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus koja je razgovarala s liječnicom Mirelom Marković.

Na što pacijenti trebaju obratiti pozornost, odnosno kako mogu prepoznati krivotvoreni lijek, pitala je reporterka liječnicu.

"Svi moramo paziti na izgled svog lijeka. Onaj pacijent koji dugo pije terapiju trebao bi znati izgled svog lijeka i što piše na kutiji. Je li to tableta, kapsula, je li došlo do promjene u boji, i kako izgleda kutija izvana. I je li podigao lijek u ljekarni u kojoj stalno diže ili nekoj drugoj", navela je liječnica.

Pročitajte i ovo Karta graničnih prijelaza suspenzija Schengena Novi režim na granicama: Kriminalist pojašnjava koga će policija zaustavljati i što možemo očekivati na prijelazima

Marković je istaknula i  kako su ljudi lijek Ozempica znali kupovati na druge načine, a ne preko recepta, jer su ga koristili za mršavljenje.

Baus je zanimalo i što bi pacijenti trebali učiniti ako se u njihovim rukama nađe lažni lijek.

Pročitajte i ovo Snimka nadzorne kamere na granici što kaže SOA? Prijeti li Hrvatskoj opasnost od terorističkih napada? "Ne možemo isključiti vukove samotnjake"

"Ne uzimati taj lijek. Pacijent bi se odmah trebao javiti liječniku i ljekarnu gdje je taj lijek podigao", poručuje liječnica.

 

Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene